Polyamorie is de laatste jaren steeds meer in opkomst. In Nederland is bijvoorbeeld Simone van Saarloos een warm pleitbezorger hiervan. Er is nu zelfs een datingapp gericht op trio’s of afspraakjes met nog meer mensen: 3nder. Volgens datingcoach en psychologe Klazien Schaap is er ook in Nederland behoefte aan zo’n app. “Het dogma van een relatie tussen twee mensen gaat op de schop.”

De app heeft naar eigen zeggen 500.000 gebruikers, maar is in Nederland nog niet erg bekend. Volgens Schaap zou dit weleens snel kunnen veranderen. “Polyamorie is in opkomst, mensen experimenteren steeds vaker met meerdere mensen tegelijk. Je kunt ook verliefd zijn op meer dan één persoon. Steeds meer van mijn vrienden zijn polyamorisch. Deze app zou dat makkelijker maken.”

Seksapp

Schaap verwacht dat het taboe rond polyamorie en polygamie snel doorbroken wordt. Ze vergelijkt de app met Tinder, dat twee jaar geleden al door 1,2 miljoen mensen werd gebruikt. “Tinder is gericht op monogame dates, maar is ook grotendeels een seksapp. Als je met zo’n app een derde persoon kan vinden voor je trio, of twee dates, kan dat straks ook. Het biedt heel veel mogelijkheden.”

Piemelfoto’s

Toch is er een keerzijde. Volgens Schaap is er een grote kans dat sommige gebruikers niet respectvol met elkaar zullen omgaan. “Ik hoor vaak dat mannen vrouwen spontaan piemelfoto’s sturen op datingsites, daardoor zijn dat voor veel mensen geen veilige plekken. Ik hoop dat 3nder veilig blijft. Dat kan ook, als de app bepaalde gevallen aanpakt en de omgeving veilig en serieus wil houden.”

Zou jij een datingapp voor trio’s gebruiken?

Ja
Nee

Quiz Maker