De laatste jaren neemt het ledenaantal van het KNKV (Koninklijk Nederlands Korfbalverbond) steeds verder af. Andere sporten voeren in Nederland voortaan de boventoon. Eline Teurlings, speelster bij KV Rosolo, begrijpt niet waarom korfbal minder populair aan het worden is in Nederland.

Eline Teurrlings
Eline Teurlings

Teurlings speelt zelf al een aantal jaren bij het Nederlands elftal voor de dames onder de 19 jaar. Hier zijn ze veel bezig met het promoten van korfbal. “Met Oranje verzorgen wij regelmatig clinics. Dit kan zijn voor kinderen van een jaar of vijf, om nieuwe leden te werven bij verenigingen, maar ook voor oudere kinderen. Om te laten zien dat korfbal echt heel erg leuk kan zijn. Bij deze clinics komen wij om de kinderen eigenlijk tegen ons op te laten kijken. Zodat de jeugd kan zien wat ze ‘later’ allemaal kunnen bereiken op korfbalgebied.”

Eigen vereniging
Teurlings korfbalt al jarenlang bij dameskorfbalvereniging Rosolo. Ook hier ziet ze het aantal jeugdleden teruglopen. “Toen ik nog bij de F-pupillen speelde hadden wij rond de acht teams. Nu hebben we vaak twee à drie teams. Ook hier zien we dus een duidelijke terugloop in leden. Wij proberen ook bij onze vereniging om het korfbal meer te promoten. Dit doen we door bijvoorbeeld spelletjesdagen en vriendjes- en vriendinnetjestrainingen te organiseren. Bij die dagen leren de kinderen dan door middel van spelletjes korfballen.”

Verkeerd beeld
“Ik speel al ruim twaalf jaar dameskorfbal, veel mensen weten niet eens dat dit bestaat. Korfbal wordt echt altijd nog als een sport voor mietjes gezien, nou dat is niet zo. Of als ik op school vertel dat ik korfbal krijg ik te horen: ‘Bij korfbal hoef je toch niets te doen? Je staat super veel stil’”.
Al de mensen met vooroordelen over de sport zou ze willen uitnodigen om eens naar een wedstrijd te komen kijken. “Veel mensen kennen de regels niet, dat is denk ik ook het grootste probleem in Nederland op korfbalgebied, ze weten dus niet hoe het spelletje werkt. Dan ziet het er inderdaad uit of dat je alleen maar stil staat en dat je verder niets doet.”

Toekomst
“Ik hoop dat in de toekomst weer meer kinderen en volwassenen zich gaan interesseren voor korfbal. Maar als ik eerlijk ben, denk ik van niet. Vroeger was het bij mij in het dorp vrij logisch wat je ging doen. Een meisje ging korfballen en een jongen ging voetballen. Nu hebben mensen zoveel meer keuze op sportgebied. En tegenwoordig is fitness helemaal dé trend. Maar toch, ik steek er persoonlijk veel tijd in, dus hoop ik dat dat in de toekomst iets op gaat leveren.”