Louis van Gaal werd afgelopen maandag ontslagen bij Manchester United. Trainers in de Premier League krijgen steeds minder tijd om zichzelf te bewijzen. Dat zegt Michel Abbink van NuSport. Van Gaal is het voorbeeld van een coach die onder druk van de Engelse tabloids op straat kwam te staan.

Er is een overeenkomst tussen de carrière van Van Gaal en die van voormalig manager Alex Furguson bij Manchester United. Furguson werd in november 1986 aangesteld. Hij won, net als Van Gaal, zijn eerste prijs na twee jaar: in 1990. Toch bleef de Brit Manchester United leiden tot 2013. “Van Gaal krijgt niet de tijd om een selectie op te bouwen. Hij wordt ordinair ontslagen”, vertelt Abbink.

Maar of het zo is dat trainers minder lang in dienstverband zijn bij een club, wil Abbink een keer uitgebreid onderzoeken. “Ik denk dat het wel het geval is, zeker in de Engelse Premier League. Het is voor veel clubs cruciaal om de top vier te halen. Er staat veel geld op het spel. Daarom worden trainers eerder afgerekend op hun prestaties.”

Tabloids

De Engelse media schrijven al langer negatief over de voormalig bondscoach van Nederland. Zo berichten ze al maanden dat Van Gaal ontslagen moet worden. “Hij heeft het zichzelf moeilijk gemaakt. In het begin werd hij op handen gedragen. Maar in de periode van de matige resultaten bleef hij arrogant in persconferenties. Dat zorgde voor leedvermaak bij de Engelse tabloids.”

Opvolging

De komst van opvolger José Mourino is volgens de journalist die binnenkort overstapt naar Voetbal International 100% zeker. “Hij had bij elke club succes, behalve bij zijn eerste club Benfica. Hij pakt overal prijzen, maar laat als hij weg is wel iedere keer een puinhoop achter. En hij heeft niet bewezen dat hij met jeugdspelers kan omgaan.”