Het voetbal in Nederland kent grote verschillen met Amerika, een land waar voetbal nog helemaal niet populair is. De Nederlandse voetbalclub Dutch Lions probeert de ‘Nederlandse School’ nu daar te introduceren.

De Dutch Lions is opgericht door Mike Mossel in 2009 met de intentie voetbal in Amerika naar een ander niveau te tillen. Meer dan 25 miljoen inwoners spelen het spel, maar geen één Amerikaan speelt in de hoogste divisies in het buitenland. “In Nederland proberen we verzorgd voetbal te spelen dat opgebouwd wordt van achteruit en met die paar kansen die je creëert, moet gewonnen worden”, legt Menno Vermeer, community manager van Dutch Lions in Florida, uit. In Amerika draait het meer om snelheid en kracht.

Inmiddels heeft Dutch Lions zes clubs, waarvan drie in Ohio, één in Texas, één in Florida en één in New York. Bij alle clubs wordt deze manier van spelen gehanteerd wordt. Dit is bewust gekozen volgens Vermeer. “De Nederlandse manier van opleiden is uniek. Amerikanen zijn dit niet gewend en juist daarom willen zij het uitproberen. ”

De trainingen staan daarom helemaal in het teken van de bal. Er wordt gewerkt vanuit de Coerver methode, die alleen in Nederland wordt gebruikt. “Het gaat hierbij om in de korte ruimte de bal te kunnen controleren en behouden.” Bij de jongste groepen gaat het daarnaast vooral om de beheersing en balcontrole, bij de ouderen gaat het om de winst. “Voor ons is trainen vaak belangrijker dan wedstrijden winnen.”

Het drie tegen drie team van de Florida Gulf Coast Dutch Lions is door naar de Disney Cup, de nationale kampioenschappen van Amerika. Coach Ronald de Boer heeft het team de afgelopen weken getraind, waardoor zij zich in het eerste toernooi naar de Cup al gekwalificeerd heeft. “Samen met het team kan hij zich nu voor honderd procent voorbereiden op Disney. Natuurlijk hopen we dat ze hoog gaan eindigen”, aldus Vermeer.