Een mobiele telefoon met gedragsherkenning: dat wil Google eind dit jaar presenteren. Het zogenoemde Project Abacus moet traditionele wachtwoorden doen vergeten.

 Volgens Google gaat het om een programma dat constant op de achtergrond van smartphones draait en de gebruiker analyseert. Die analyse wordt vervolgens de ‘toegangscode’ voor bepaalde apps of programma’s. Een vervanger voor inlogcodes.

Patronen

“Deze techniek gaat op zoek naar bepaalde patronen van gebruikers”, vertelt IT-specialist Brenno de Winter. “Het programma kan van alles meten, zoals stemgeluid, typesnelheid en belgedrag. Als ik bijvoorbeeld iedere dag mijn moeder bel, wordt dat door Abacus geregistreerd. Wordt mijn mobiel gestolen, dan kan ik mijn moeder dus niet meer bellen, waardoor er een einde komt aan dat patroon. Dan moet er bij het programma een belletje gaan rinkelen. Het moet dan weten dat iemand anders mijn telefoon heeft en dan mijn mobiel als het ware de toegang tot alle apps ontzeggen.”

Veiligheid voor privacy

De Winter vindt het programma een goede vervanger voor de traditionele inlogcodes. “Wachtwoorden beginnen ouderwets te worden. Ze worden vergeten of gestolen. Daarnaast kiezen mensen vaak slechte wachtwoorden en worden ze voor meerdere dingen gebruikt. Een wachtwoord is goed of fout, gedrag is niet zwart op wit vast te stellen.”

Toch is het maar de vraag of iedereen zit te wachten op het nieuwe programma van Google. “Nadeel is dat deze techniek heel veel van personen moet weten. Ik denk niet dat iedereen die privacy wil opgeven”, zegt De Winter.

Op dit moment zit Project Abacus nog in de testfase. Als de tests goed verlopen, hoopt Google het programma eind dit jaar te presenteren.