Het lijkt erop dat jongeren hun vakantiebestemming steeds vaker in het buitenland zoeken. En dat terwijl komende zomer juist meer Nederlanders hun vakantie in eigen land doorbrengen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme & congressen. Vooral de jongerencampings hebben het lastig nu hun doelgroep ze steeds vaker links laat liggen.

Jarenlang was Renesse een van dé toevluchtsoorden voor een zon-, zee-, zuipvakantie dicht bij de deur. Die glorietijd ligt inmiddels achter ons, stelt ook René Waegemakers, eigenaar van camping Elzenhof. “Zo’n tien jaar geleden waren we in januari al compleet volgeboekt. Nu staat de zomer voor de deur en zijn er nog altijd weken waarin de velden half leeg staan”.

Overigens komt de magere bezetting niet als een verrassing voor de 53-jarige campingeigenaar. “Ieder seizoen hebben we minder boekingen. Aanvankelijk vang je dat nog makkelijk op door het eerdere overschot, maar de afgelopen jaren wordt het steeds lastiger om het hoofd boven water te houden. We vreesden zelfs even dat we de poorten dit jaar helemaal niet konden openen.”

Jonger dan 18? NIX is (niet) de afspraak…
Veel mensen denken dat de verhoogde alcoholgrens van achttien jaar een belangrijke rol speelt in het probleem. Waegemakers ontkent dat: “Bij ons op de camping kunnen jongeren tussen de zestien en achttien jaar prima een biertje voor de tent drinken. Alleen in onze discotheek wordt de landelijke grens gehandhaafd, omdat de politie daar mag controleren.” Ook op de meeste andere jongerencampings mogen de 18-minners alcohol meebrengen van thuis.

Wel denkt Waegemakers dat het kan liggen aan de huisregels van de camping zelf. “Een drankje hoort erbij en we drinken er ook allemaal wel eens één teveel, maar zodra een van onze gasten zich misdraagt, kan hij zijn spullen pakken. Op die manier proberen we opstootjes te voorkomen, juíst zodat we wat soepeler met de grenzen om kunnen gaan.”

Reizen is hip
Het is niet makkelijk om te zeggen waarom jongeren massaal naar plaatsen als Lloret de Mar, Albufeira en Chersonissos vertrekken om te feesten. Volgens Daniël Wind van GOGO jongerenreizen is het vooral een trend. “De laatste vijf à tien jaar zie je dat de doelgroep voor buitenlandse feestreizen is vergroot. Ook jongeren onder de achttien jaar weten de Spaanse Costa’s nu steeds beter te vinden. Een trip naar een zonnig land is nu bijna een statussymbool, terwijl vakanties in eigen land worden gezien als suf.”
Daarnaast spelen uiteraard ook de kosten mee. “Een week in het buitenland is tegenwoordig ook voor de student met minder centen goed te betalen. Dan is de keuze tussen relaxen op het strand of verzuipen in je tent snel gemaakt”, concludeert Wind.

Hopen op Helga
Ondanks alle negatieve signalen hoopt Waegemakers dat zijn grasveld over iets meer dan een maand alsnog vol staat. “Het hangt allemaal af van het weer. Vorig jaar werd de hittegolf voorspeld en plotseling stroomden de boekingen binnen. Wij hopen hier op goed nieuws van Helga en Piet.”

Hieronder een kaartje met alle jongerencampings in Nederland: