Vlak voor de start van de tweede dag van de 65e avondvierdaagse wordt er hard gewerkt in het Reeshofpark. Het is een drukte van belang voor Stephan Lampe, die dit jaar een groot deel van de organisatie op zich neemt. Om hem heen zijn er een hoop vrijwilligers aan het werk om het evenement vanavond zo goed mogelijk te laten gaan.

Tijdens de eerste dag gingen er een aantal zaken wat rommeliger dan gepland, zo zouden er hekjes verwijderd worden om de doorloop te verbeteren, maar dat heeft de gemeente niet gedaan. Hierdoor kwamen er een aantal kinderen in de verdrukking tijdens de start. Dit betreurt Lampe. “Maar vandaag zijn we met een hoop extra mensen en plannen we beter, dus de rest van de week zal een stuk beter verlopen”, voorspelt hij.

Meer lopers

Meer dan vierduizend lopers doen dit jaar mee aan het vernieuwde wandelevenement. “Een kleine stijging vergeleken met vorig jaar”, geeft hij aan, terwijl hij zijn collega’s wat aanwijzingen geeft. Hiermee is het een van de grootste sportevenementen van Tilburg. Vorig jaar deden er vierduizend mensen mee.

Kort voor de start om 18.30 uur staat het Reeshofpark vol met enthousiaste wandelaars. “Ik heb er erg veel zin in”, vertelt Daan, die met zijn zes jaar een van de jongere deelnemers is. Hij is een van de duizenden basisschoolkinderen die mee loopt. Hij verheugt zich vooral op de finaledag. “Ik doe toch een beetje mee voor het snoep dat ik dan krijg”, besluit hij. Ook zijn zus Lot (10) verheugt zich op de laatste dag. “Maar ik doe ook mee voor de gezelligheid”, zegt ze.

Veranderingen

Er zijn dit jaar een aantal zaken anders. Zo lopen ze de wandelaars een andere route. “De avondvierdaagse had de afgelopen jaren een stoffig imago gekregen.” Zo liepen deelnemers jarenlang dezelfde route en deden vrijwilligers altijd dezelfde taak. “Het moet voor iedereen weer leuk worden, daarvoor hebben we een hele hoop dingen veranderd”, constateert Lampe.

“We hebben een hele hoop dingen veranderd.” – Stephan Lampe

Naast de andere route is er een ander bestuur en zijn er andere vrijwilligers. Ook worden basisscholen op een andere manier benaderd. Op deze manier hoopt de stichting van het stoffige imago af te komen, dat volgens Lampe onder de bewoners, deelnemers en vrijwilligers heerst.

Willem II passage

Donderdagavond komt de stoet door het centrum van Tilburg. “Dat was andere jaren niet zo”, vertelt Lampe trots. Donderdagavond zullen er zo’n 6500 mensen meelopen, inclusief begeleiders. Dan komen ze ook door de nieuwe Willem II passage in de spoorzone. “Toen die passage geopend werd dacht ik, ik ga het gewoon proberen.” De gemeente staat het toe en de stoet komt donderdag onder het spoor door. Zowel woensdag als donderdag zal de tocht om 18.30 uur beginnen vanaf het terrein van De Rooi Pannen in Het Zand.