Den Bosch wil de groenste stad van Europa worden. De hoofdstad van Brabant staat namelijk in de finale van de European Green Capital Award 2018. De prijs wordt uitgereikt aan de stad die het meeste doet op het gebied van groenontwikkeling en duurzaamheid.

 Dat Den Bosch de prijs graag wil, blijkt wel uit het feit dat dit de tweede keer is dat de stad in de finale staat. Begin dit jaar liep Den Bosch de award voor 2017 nog mis. In de finale ging het Duitse Essen met prijs aan de haal. Daarom trekt het gemeentebestuur ook nog eens 90.000 euro uit om de titel binnen te slepen. Volgens Judith Hendrickx, fractievoorzitter van de Bossche Groenen,  laat deze prijs de ambitie van Den Bosch zien. “We willen écht een duurzame stad worden.”

Nog groener

De 41-jarige Hendrickx zegt dat er een hoop gedaan kan worden met het vrijgemaakte geld. “Ik weet niet precies wat er allemaal met het geld gaat gebeuren, maar we willen het vooral gebruiken voor het plaatsen van veel meer groen in de stad. Daarnaast willen we het Kanaalpark (natuurpark bij Rosmalen red.) afwerken.”

Den Bosch staat in de finale tegenover Nijmegen en het Zweedse Umeå. Volgens Hendrickx maakt haar stad een goede kans op de titel. Ze denkt dat Den Bosch vooral op het gebied van duurzaamheid de andere finalisten kan verslaan. “Ik zou het mooi vinden als we hier nog meer duurzame energie gaan opwekken. Denk aan het plaatsen zonnepanelen en het bouwen van meer windmolens.”

De prijs is een initiatief van de Europese Commissie en wordt sinds 2010 uitgereikt. Op 21 juni wordt in de Sloveense hoofdstad Ljubljana de ‘Green Capital’ voor 2018 gekozen.