De Britse lowcostcarrier Easyjet gaat de hele vloot van het type Airbus A320 ombouwen. Dit gebeurt zodat er voortaan niet 180 maar 186 stoelen per vlucht gevuld kunnen worden. Het AD schreef dinsdag dat de stoelen volgens de woordvoerder van Easyjet niet ten koste gaan van de beenruimte.

Niet alleen Easyjet is bezig om met dezelfde vliegtuigen meer passagiers te vervoeren, ook Wizz Air en Ryanair (allebei actief op Eindhoven Airport) hebben hier concrete plannen voor. Ryanair heeft zelfs bij vliegtuigbouwer Boeing erop aangedrongen dat de bestelde Boeing 737MAX200 toestellen geen 189 maar 200 stoelen krijgen.

Ryanair topman Michael O’Leary voorspelt met de toestellen een nieuwe prijzenoorlog. Maar hoever kunnen de maatschappijen nog gaan? Volgens luchtvaartexpert Joris Melkert, verbonden aan de Technische Universiteit (TU) in Delft is de rek er wel een beetje uit. Al voorspelt hij dat we in de nabije toekomst misschien wel staand in plaats van zittend door het luchtruim vervoerd gaan worden.

Beeld: Adrian Pingstone