Slechts een derde van de studenten geeft aan spontaan bij hun grootouders op bezoek te komen. Dit blijkt uit een enquête van student Communication and Multimedia Design Jorik van der Heide. Hij is bezig met een afstudeerproject waarbij ouderen en hun kleinkinderen online spelletjes kunnen spelen en tegelijkertijd videochatten. “Ze hebben vaak de smoes dat ze het te druk hebben.”

Bij Famfun, dat nog niet online staat, kunnen grootouders online ganzenborden en galgje spelen met hun kleinkinderen, terwijl ze contact houden via de webcam. Volgens Van der Heide voorziet dit in een behoefte van de grootouders. “De meeste ouderen zien vooral mensen die ze nauwelijks kennen, zoals medewerkers in de zorg. Het doel van mijn project is om hen dichterbij de mensen te brengen van wie ze al houden.”

Geen zin

Famfun is vooral gericht op kleinkinderen onder de twaalf jaar. “Die houden van spelletjes en staan er vaak voor open. Ouders kunnen hen ook een beetje pushen. Pubers hebben vaak geen zin, ik ging in die tijd ook minder vaak langs bij mijn opa en oma.”

Uit een enquête die Van der Heide in het kader van zijn project op Facebook hield onder zowel jongeren als ouderen, bleek dat ook studenten een interessante doelgroep kunnen zijn. “Ze geven aan dat ze regelmatig bij opa en oma komen, maar slechts een derde doet dat ook spontaan. Anders is het vooral rond verjaardagen. Ze gebruiken vaak de smoes dat ze het te druk hebben.”

Wake-up call

Toch lijken ook studenten zich steeds meer bewust te worden van de situatie waarin veel ouderen zich bevinden. “Veel jongeren zijn wakker geschud door het programma Geer en Goor: Zoeken Een Hobby!  op RTL4.” Daarin werken Gerard Joling en Gordon samen met het Nationaal Ouderenfonds en helpen ze ouderen om hobby’s te zoeken. “Daarin kwam de eenzaamheid goed naar voren”, verklaart Van der Heide. “Veel mensen schrokken daarvan, het programma was een wake-up call. Studenten gingen daardoor nadenken over hun eigen opa of oma.”

Hoe vaak zie jij je grootouders?

Elke week
Elke maand
Een paar keer per jaar
(Vrijwel) nooit

Quiz Maker