Het kabinet gaat maatregelen nemen voor een snellere ontwikkeling van Nederlandse startups en stelt daarvoor 50 miljoen euro beschikbaar. Dat maakte minister Kamp van Economische Zaken gisteren bekend tijdens het Startup Fest Europe in Amsterdam. Een stap in de goede richting, vindt brancheorganisatie MKB Nederland.

“Het past bij de ambitie om van Nederland een plek te maken waar jonge en innovatieve startups kunnen groeien,” meldt het MKB, dat zich inzet voor de ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf. Het kabinet maakt vanaf volgend jaar 23 miljoen euro vrij om samen met private bedrijven te investeren in startups en het MKB.

Betere loonregeling
De overige 27 miljoen euro wordt gebruikt voor een versoepeling van de zogenoemde gebruikelijk-loonregeling. Daarmee zijn oprichters van startups niet langer verplicht om zichzelf een belastbaar salaris van 44.000 uit te keren. In plaats daarvan kunnen zij zich de eerste drie jaar op het minimumloon stellen, waardoor meer geld overblijft om te investeren.

“Een goede stap, want er was behoefte aan vanuit de startupwereld. Zo past de regelgeving beter bij de praktijk,” aldus het MKB. “Bovendien is het belangrijk dat er risicokapitaal wordt vrijgemaakt voor de doorgroei van deze bedrijven. Groei van ondernemingen zorgt voor groei van banen en welvaart.” Uit cijfers van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat snelgroeiende Nederlandse bedrijven tussen 2011 en 2014 voor zo’n 70.000 fulltime banen zorgden.

Gemiste kans
Volgens het MKB kan het kabinet echter nog meer doen voor de ontwikkeling van startups. “Het kabinet mist de kans om een bredere groep investeerders aan te trekken. Zo kan het kabinet het ook aantrekkelijk maken om geld te bundelen in een fonds. Maar voortzetting van de aandacht voor deze bedrijven komt het innovatieklimaat zeker ten goede.”