Momenteel moeten Nederlanders al doorwerken tot hun 67e, maar veel jongeren denken dat dit in de toekomst tot ver na de zeventig zal zijn. Sommigen vrezen zelfs dat zij tot hun dood moeten blijven werken. Dat blijkt uit een onderzoek van Manpower. Maar is dit wel vol te houden? Arbeidscoach Barry Janssen van ArbeidsBrein geeft vijf tips.

Neem voldoende pauze

“De meest voorkomende reden waarom mensen met vervroegd pensioen gaan zijn mentale klachten. Je moet belasting en belastbaarheid goed in de gaten houden. Je mag best even overwerkt zijn, maar er moet ook een herstelmoment zijn. Het is raadzaam om voldoende pauze te nemen. Dat is goed voor je productiviteit. Werkgevers die hier voldoende kennis van hebben, maken daar ook ruimte voor.”

Werk op je niveau

“Als je het niveau van je werk niet aankunt, ligt een burn-out op de loer. Maar mensen durven vaak niet aan de bel te trekken als het te veel wordt. Door de crisis zijn mensen bang om hun baan kwijt te raken. Velen worden ontslagen, degenen die blijven zitten moeten het werk van meerdere mensen doen. Ze willen hun baan behouden, dus ze doen hun mond niet open.”

Werk dynamisch

“Klachten over de houding en het bewegingsapparaat komen vaak voor. De een kan jarenlang fysiek werk doen, de ander verslijt daarmee zijn knieën en rug. Maar goed, een stratenmaker zal daar sneller last van hebben dan een journalist. Maar bij statisch en repeterend werk krijg je ook klachten, zoals een tennisarm of muisarm. Denk aan fabriekswerk of bureauwerk. Dynamisch werken is de manier om dat te voorkomen. Dat betekent dat je niet steeds dezelfde handelingen uitvoert.”

Voorkom pestgedrag

“Pesten op het werk komt vaak voor. Natuurlijk moet je geluk hebben met je collega’s, maar je kunt ook kijken naar je eigen doen en laten. Waar nodig kun je bijvoorbeeld psychosociale hulpverlening inroepen, om zo toch enigszins een goede werkverhouding te krijgen. Hoe komt het dat je gepest wordt? Bepaald gedrag? Probeer erachter te komen hoe dat komt.”

Maak een slechte sfeer bespreekbaar

“Als er binnen een bedrijf een bepaalde cultuur heerst, zoals prestatiedrang of haantjesgedrag, moet je kijken of je daar iets aan kunt doen. Als één of twee collega’s daardoor slechter functioneren, zijn ze minder productief. Dat is nooit goed voor het bedrijf. Dan moeten anderen meer werk doen. Je kunt beter elkaar werk uit handen nemen en op vrijdagmiddag om twee uur sluiten, dan elkaar extra werk bezorgen. Je hoeft niet allemaal vriendjes te zijn, als je elkaar maar behandelt als volwaardige collega’s.”