to-do

Te laat komen bij een workshop time management, het gebeurt meerdere mensen vandaag. Om half 11 precies begint de gratis workshop in de bibliotheek in Eindhoven. Er zijn minder mensen dan verwacht. ‘Professioneel organizer’ Lisanne van den Hombergh, die de workshop geeft, kan het wel begrijpen. ‘’Veel mensen die zich hebben ingeschreven, hadden waarschijnlijk toch opeens geen tijd’’, zegt ze bloedserieus.

Steeds meer mensen hebben stressklachten. In een uitzending van Nieuwsuur in 2015 werd gesproken van een nieuwe volksziekte: burn-out klachten onder jongeren. Van den Hombergh ziet een verband tussen time management en stress onder jongeren. ‘’Stress heeft meerdere oorzaken, een drukke agenda is er één van. Jongeren zijn bang dat ze dingen missen en willen overal bij zijn. Dat kan veel stress opleveren.’’

Doormiddel van een stappenplan leren bezoekers tijdens de workshop hoe ze hun dagen beter kunnen indelen waardoor ze meer tijd over houden. Er bestaat een ideaalplaatje onder jongeren, meent van den Hombergh. ‘’Ze willen leuk op Instagram staan en alles perfect laten lijken voor de buitenwereld. Maar het is belangrijker om te kijken naar wat ze zelf belangrijk vinden.’’

Stress infographic

Geluk en energie zijn het belangrijkste doel van de tips die van den Hombergh geeft. Door een to do list te maken, prioriteiten te stellen en in actie te komen kun je al veel stress vermeiden. Maar veel jongeren zijn er niet tijdens de workshop. Een zaaltje vol vrouwen rond de dertig is er wel op af gekomen. Het onderwerp spreekt vooral jonge vrouwen aan, zegt van den Homberg. ‘’Eigenlijk zouden juist jongeren eerder moeten beginnen met hun leven goed organizen, om stress op latere leeftijd te voorkomen.’’

Bezoekers van de workshop wordt gevraagd precies een minuut lang de ogen te sluiten. De minuut gaat sneller voorbij dan de meeste denken. Vele ogen zijn nog gesloten als de minuut al voorbij is. De dagen gaan voor je gevoel soms ook snel voorbij legt van den Hombergh uit. ‘’Daarom is het belangrijk een to do list te maken met een tijdsinschatting.’’

Iets eerder dan organizer Lianne gepland had is de workshop voorbij. De bezoekers discussiëren na over hoe ze het beste tijd kunnen besparen om minder stress te hebben. Bij de uitgang liggen to-do lijsten. Tijd om die in te vullen moeten bezoekers nu toch echt gaan maken.