De Olympische spelen in Brazilië beginnen over 72 dagen. Net nu de kwalificatierondes in volle gang zijn, komen verschillende corrupte praktijken van het land in het zicht. Hoe kan een land waarin zoveel corruptie speelt een Olympische Spelen organiseren?

Brazilië is een sportief land, met veel talent. “Jammer dat er dan zo weinig spelers zijn gekwalificeerd voor de Spelen”, vertelt ex-profvoetballer Leonardo Dos Santos Silva. Volgens hem houdt iedereen de hand voor ogen als het gaat om de corrupte praktijken. “Weinig mensen protesteren tegen de regering in aanloop naar de Olympische Spelen. Dit was wel anders bij het WK.”

De bewijzen tegen de oude president druppelen binnen. Een tijd lang is het stil gehouden en het land probeert dit nu goed te maken met een nieuwe president. “Brazilië probeert alles op te schonen en komt daarbij van alles tegen”, legt Dos Santos Silva, die momenteel voor het Braziliaanse Consulaat werkt, uit. “Vandaag kwam bijvoorbeeld het bericht binnen bij het Consulaat dat er in de bank BNDF 100 miljard reaal gevonden is. Het is slecht dat het gebeurd.”

Hoewel de onzuiverheden zich lijken op te stapelen, ziet Dos Santos Silva ook de voordelen van zo’n evenement in. “Het is er altijd lekker weer, ook ‘s avonds. Dit hoort bij de festiviteit. Sport leeft er veel, het is alleen minder georganiseerd dan in Nederland.” Daarnaast geeft de goede organisatie een positievere kijk van andere landen op zijn thuisland. Negatief nieuws tijdens de Spelen zou hier weer verandering in kunnen brengen.

Dos Santos Silva gaat de Spelen ook zeker volgen. Vooral voetbal, basket- en volleybal staan op zijn lijstje, maar ook zwemmen. “Alle sporten gaat niet lukken. Er zijn er gewoon veel te veel”, aldus de ex-topsporter.