De aanstelling van Peter Bosz bij Ajax was voor velen geen verrassing. Bosz werd op social media gezien als een typische Ajax-trainer. Maar wat is een Ajax-trainer en waarom past hij zo goed bij de Amsterdamse voetbalploeg?

Fanblogger Robbie Boerboom van Ajax1.nl vertelt dat Ajax vanuit de oorsprong staat voor aanvallend voetbal, met druk naar voren en veel doelpunten. Iets wat dit seizoen toch minder is gelukt, aangezien landskampioen PSV meer goals heeft gemaakt dan de ploeg van Frank de Boer. Peter Bosz zou volgens Boerboom een passende manager zijn. De Gelderse coach komt over van het Israëlische Maccabi Tel Aviv. “Hij heeft bewezen dat hij zijn teams met veel creativiteit aanvallend voetbal laat spelen.” Dat deed hij onder andere bij De Graafschap (2002-2003), Heracles Almelo (2004-2006 en 2010-2013) en Vitesse (2013-2016).

“Het enige nadeel is dat hij geen Ajax-verleden heeft. Veel supporters hadden dit liever anders gezien”, vertelt Boerboom. In zijn spelerscarrière kwam Bosz onder andere uit voor Vitesse, RKC Waalwijk en Feyenoord. Bij de Rotterdammers was de 52-jarige oefenmeester drie jaar lang technisch manager. “Wanneer de resultaten tegen gaan vallen kan zijn Feyenoordverleden zeker een rol gaan spelen. Ik denk dat het krediet van Bosz sneller op is dan dat van bijvoorbeeld De Boer of Seedorf.”

Ook Rafael van der Vaart is enthousiast over de nieuwe trainer. “Ik heb met HSV een keer tegen hem gespeeld. Hij is echt een goede trainer; zit goed in elkaar. Ik verwacht er erg veel van.” Boerboom: “Laten we hopen dat zijn aanvallende speelstijl tot veel plezier gaat leiden. Dan kan het een goede match worden!”