Dat Kiki Bertens gisteren op Roland Garros won van Angelique Kerber is vooral te danken aan de stabiliteit in haar hoofd. Dat zegt Martin van der Bruggen, de coach van Bertens in Nederland. Hij had wel het idee dat de Nederlandse kans zou maken, maar wist ook wel dat Kerber de grote favoriete was.

“Bertens zit beter in haar vel. Ze heeft een aantal pechjaren achter de rug met een slepende enkelblessure en een tumor in haar nek. Nu is ze fitter en boekt ze in korte tijd veel progressie. Ze kan zich opeens meten met veel spelers,” vertelt Van der Bruggen, die de wedstrijd thuis heeft bekeken. Raemon Sluiter is de trainer die Bertens begeleidt op het toernooi in Parijs.

Afgelopen weekend won Bertens het WTA-toernooi van Nürnberg. “De stabiliteit in het hoofd is er pas een paar weken. En dat is een flinke stap. Ze moet nu proberen dit niveau vast te houden en constanter te presteren.”

Volgende ronde

In de volgende ronde speelt Bertens tegen Camila Giorgi (nummer 44 van de WTA-ranglijst). De Italiaanse stond in het verleden in de top tien van de wereld. Van der Bruggen: “Het is opnieuw op papier een zware tegenstander. Het is een meisje dat erop los slaat. Maar Bertens blijkt goed op gravel plus er is nu vertrouwen. Ik denk daarom dat ze wel een kans maakt op de overwinning.”