Inwoners van het Eindhovense Meerhoven, de wijk naast Eindhoven Airport, kunnen voortaan vergoeding krijgen voor de parkeeroverlast die wordt veroorzaakt door vakantiegangers. Parkyourcar, een online marktplaats voor parkeerders en parkeerruimte, maakt het bewoners mogelijk hun parkeerplek te verhuren aan reizigers. Zo kan het wildparkeren worden tegengegaan. Het bedrijf spreekt van een mooie win-win situatie.

De bedoeling is dat de eigenaar van een woning zijn oprit of parkeerplaats verhuurt in perioden dat hij zelf met zijn auto weg is. De verhuurder mag het tarief helemaal zelf bepalen. Parkyourcar adviseert om dertig à veertig procent onder de prijs van het vliegveld te gaan zitten. Dat komt neer op een dagtarief van ongeveer vier of vijf euro.

Overlast
Inwoners van Meerhoven kampen al lange tijd met parkeeroverlast. Reizigers en luchtvaartmedewerkers parkeren hun auto in de woonwijk om zo de hoge parkeerkosten bij Eindhoven Airport te vermijden. In sommige gevallen laten zij hun auto er tot twee weken lang staan. Erg frustrerend, zo vindt inwoonster Mevrouw De Kuster.

“Vaak staat het al helemaal vol met auto’s van inwoners van Meerhoven zelf en daar komen dan nog eens de auto’s van vakantiegangers bij. Ik snap volkomen dat zij het betaald parkeren bij het vliegveld willen omzeilen. Dat zou ik zelf ook doen, want het is erg duur. Maar als je in Meerhoven woont is het natuurlijk erg vervelend als je je auto daardoor niet eens voor je eigen huis kwijt kunt.”

Digitaal
Het verhuren moet gaan werken met E-tickets, die net als een parkeerticket achter de voorruit van de auto moeten worden geplaatst. Eigenaren van parkeerplaatsen kunnen online een account aanmaken en daarop een soort advertentie plaatsen. Op een kalender kunnen zij aangeven wanneer en hoelang de parkeerruimte beschikbaar is en daar kunnen reizigers dan op reageren. Ook het betalen gaat via de digitale weg.

‘Goede oplossing’
Volgens Ronald Zwartkruis, directeur van Parkyourcar, biedt het nieuwe initiatief een goede oplossing aan zowel luchtreizigers als Meerhovenaren. “Huiseigenaren verdienen een aardig zakcentje zonder er iets voor te hoeven doen en reizigers zijn goedkoper uit,” aldus Zwartkruis. Van de totale inkomsten toucheert Parkyourcar zelf 20 procent aan bemiddelingskosten. De overige 80 procent gaat naar de eigenaar van de parkeerruimte. Ook werkt het systeem volgens Zwartkruis inbraakpreventief, omdat de parkeerplek niet leeg is wanneer de huiseigenaar op vakantie is.

Een goed initiatief, vindt ook De Kuster. “Mocht je als bewoner zelf een keer voor langere tijd weg zijn en ruimte hebben op je parkeerplaats, dan kun je het vakantiegangers makkelijker maken en je kunt er nog geld mee verdienen ook.” Daarnaast spreekt De Kuster van een nette oplossing. “Het probleem speelt al jaren en een aantal bewoners hebben zelfs enkele malen auto’s van reizigers vernield uit frustratie. Het initiatief biedt wat dat betreft een betere oplossing.”

Autoloze bewoners
Volgens De Kuster zit er bovendien nog een voordeel aan voor inwoners zonder auto. “Ikzelf heb geen auto, maar ik betaal wel 70 euro per maand voor mijn parkeerplaats in de garage onder het appartementencomplex. Dat is verplicht en ik mag het niet zomaar onderverhuren, dus dat is weggegooid geld. Dat hebben meerdere bewoners hier in de buurt. ” Daarin ziet De Kuster een win-win situatie. “Via het nieuwe initiatief zou het misschien toch mogelijk zijn om op een legale manier mijn parkeerplaats aan reizigers te verhuren. Daar heeft iedereen plezier van.”