De Nederlandse vereniging voor Vrijwillig Levenseinde (NVVE)  wil volgend jaar een proef houden met een zelfdodingspil. Met deze pil moet het voor ouderen mogelijk zijn om ook zonder medische grondslag een eind aan hun leven te maken. Coöperatie Laatste Wil gaat nog een stukje verder: zij willen dat de pil beschikbaar wordt voor 18-plussers. Nieuwsredactie sprak met de beide partijen én met D66, een voorname voorstander van het plan.

Op dit moment komen mensen in aanmerking voor euthanasie als ze kunnen aantonen dat ze uitzichtloos lijden en twee artsen dat kunnen beamen. Die eisen zorgen ervoor dat euthanasie niet voor iedereen mogelijk is.

Lijdensweg

“Er stond onlangs een verhaal in de krant van een vrouw van 89, die haar leven als voltooid zag. De Levenseindekliniek kon haar binnen de huidige euthanasiewet niet helpen. De mevrouw heeft er uiteindelijk voor gekozen te stoppen met eten drinken, een lange lijdensweg”, vertelt Pia Dijkstra (D66), die dit jaar nog met een wetsvoorstel wil komen om euthanasie mogelijk te maken zonder medische reden.

De NVVE geeft aan volgend jaar een proef te willen houden met een zelfdodingspil. “Wij begrijpen dat de pil een risico met zich meebrengt, maar met genoeg veiligheidseisen eraan verbonden, zien wij dat niet als een probleem”, vertelt woordvoerder Stefanie Michelis van de NVVE.

Commissie-Schnabel

In februari dit jaar heeft commissie-Schnabel, bestaande uit onder andere hoogleraren in de geneeskunde, psychiatrie en strafprocesrecht,  een rapport uitgebracht met als eindconclusie dat de huidige euthanasie wet goed functioneert. Dijkstra laat weten het grotendeels eens te zijn met het rapport. Alleen met het gedeelte dat er een medische grondslag moet zijn wringt volgens haar. Niet iedereen met een voltooid leven komt dan in aanmerking voor euthanasie. “Een bepaalde groep mensen blijft in de kou staan. De commissie concludeerde dat het om een kleine groep mensen ging, maar ook een kleine groep mogen we niet negeren.”

18-plus

Zowel de NVVE als D66 zijn van mening dat een zelfdodingspil alleen beschikbaar moet zijn voor ouderen met een voltooid leven. Coöperatie Laatste Wil gaat nog een stapje verder en wil de pil invoeren voor 18-plussers. Nieuwsredactie sprak met de voorzitter John van Wijk.

Door Siobian Heiblom en Lenne Jansen