Als het aan Melanie Schultz, minister van Infrastructuur en Milieu Melanie ligt, wordt je mobiel gebruiken op de fiets voortaan verboden. Dat liet de minister weten naar aanleiding van een donderdag verschenen onderzoek. Tessa Witteveen, medewerkster van Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) kan zich wel vinden in het verbod. ‘’Je mobiel gebruiken in het verkeer is hartstikke gevaarlijk. Er gebeuren teveel ongelukken daardoor, helaas ook met dodelijke afloop.”

 Volgens Witteveen denken jongeren vaak onterecht dat ze kunnen multitasken op de fiets. ‘’Te vaak zijn jongeren betrokken bij verkeersongevallen doordat ze hun mobiel gebruiken in het verkeer.’’ De stichting probeert dit probleem zelf ook aan te pakken door voorlichtingen te geven op scholen.

“We laten jongeren via allerlei oefeningen ervaren hoe gevaarlijk je mobiel gebruiken in het verkeer nu eigenlijk is’’, vertelt Witteveen. ‘’Bijvoorbeeld door ze met de mobiel in de hand een recht stukje te laten fietsen. Nou, dat lukt dus bijna niemand. We willen jongeren dus vooral bewust maken van hetgeen waar ze mee bezig zijn. Je mobiel gebruiken in het verkeer is hartstikke gevaarlijk. Er gebeuren teveel ongelukken daardoor, helaas ook met dodelijke afloop.”

In het donderdag verschenen rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) staat dat bellende fietsers steeds vaker betrokken zijn bij (bijna) verkeersongevallen. Bij zo’n 4 procent van de fietsongelukken met letsel ging mobiel gebruik daaraan vooraf. In het onderzoek is ook te lezen dat er in 2015 in totaal 621 mensen omkwamen in het verkeer, een groei van negen procent ten opzichte van 2014 en 2013.

Eerder deed de minister al een oproep aan jongeren, in de leeftijdscategorie van 12 tot 21 jaar, om te stoppen met mobiel gebruik in het verkeer. Die oproep bleek echter niet te werken. Daarom wil ze nu een verbod gaan invoeren.