De aankondiging dat Nokia mogelijk tussen de 10.000 en 15.000 banen gaat schrappen betekent niet dat het slecht gaat het Finse bedrijf. Door de overname van het Franse bedrijf Alctel-Lucent zijn er veel dubbele functies ontstaan binnen Nokia.

Maurits Kreijveld is futuroloog en weet haarfijn uit te leggen waar Nokia nu staat. “Nokia is samen met Ericsson en Cisco de marktleiders in de netwerkbranche. Het succes van Nokia merk je als consument minder, omdat ze voortaan meer achter de schermen werken.” Het bedrijf zorgt bijvoorbeeld voor een goed 4G en 5G netwerk, waar telefoonproviders weer gebruik van maken.

Nieuwe kansen

Volgens Kreijveld zijn de ontslagen zowel een vloek als een zegen. “Een baan verliezen is nooit fijn, maar het biedt ook nieuwe kansen. Vaak zitten er rondom bedrijven zoals Nokia andere technologische bedrijven die aan het springen zijn voor nieuwe werknemers. In Eindhoven zie je dat bij Philips ook.” Daarom kun je de schade qua ontslagen pas een paar jaar later opnemen volgens Kreijveld. “Als er 10.000 mensen ontslagen worden vinden er misschien een hele hoop een nieuwe baan bij een ander bedrijf, bedrijven die daarna weer kunnen groeien mede door goede technische werknemers.”

Waar het mis ging

De ‘ondergang’ van Nokia als mobiele telefoonproduct heeft met meerdere factoren te maken. Één daarvan is de komst van de iPhone 3G naar Europa en de Appstore. “Nokia richtte zich vooral op goedkope telefoons, terwijl telefoons uit het topsegment juist populair werden. Nokia kon daar niet snel genoeg meekomen en een nieuw platform opbouwen.”

In 2011 is Nokia samen gaan werken met Microsoft en ontwikkelden de Windows Phone. “De topman van Nokia was iemand van Microsoft en wilde zich alleen richten op de Windows. Dat was een verkeerde gok”, legt Kreijveld uit. “Het platform sloeg niet aan en het bedrijf mocht vanwege de samenwerking met Microsoft geen producten uitbrengen voor concurrerende platformen zoals Android. Stiekem deden de eigenwijze programmeurs dat wel, maar ze mochten het niet verkopen.” Later heeft Microsoft het gedeelte van de mobiele telefoons helemaal van Nokia overgenomen.

Hoewel Nokia flink is opgekrabbeld de afgelopen jaren, zijn ze nog lang niet wat ze geweest zijn. “Tien jaar geleden worstelde de andere bedrijven om in de buurt te komen van Nokia, maar nu onderscheidt het bedrijf zich niet”, meldt Kreijveld kritisch. “Het is een goede speler, maar qua vernieuwing lopen ze niet voorop en dat deden ze tien jaar geleden wel. Dus het is maar de vraag of ze het succes waar blijven maken.”