Het Nederlands elftal niet door is naar het EK. Vrijdag speelt het echter wel een oefenwedstrijd tegen Ierland in aanloop naar het WK 2018. Een toegevoegde waarde of tijdsverdrijf?

“De voornaamste reden van deze wedstrijd is dat wij zijn uitgenodigd”, begint Hans van Breukelen, de voormalige keeper van Oranje in de glorieuze wedstrijd van 1988, zijn verhaal. Normaal is het Nederland die tegenstanders uitnodigt, maar vanwege de afwezigheid van Oranje tijdens het EK is ons land toch in trek. “We zijn een gewild land om tegen te sparren ter voorbereiding. Dit is voor sommigen onwerkelijk, omdat we weinig hebben gepresteerd de afgelopen jaren. Daarnaast is het goed om vertrouwen te tanken.”

Naast vertrouwen en gewildheid is de wedstrijd ook bedoeld om nieuwe spelers te selecteren. “Een groep moet een vaste kern spelers hebben in combinatie met beschikbaarheid. Maar nou komt het: je hebt zelden de gewenste spelers.” Om toch goed ingespeeld te zijn, wordt er in oefenwedstrijden gekeken wat de beste speelsystemen zijn en ontstaan er verschillende plannen. “Dit zijn natuurlijk de perfecte wedstrijden om te experimenteren.”

Zonder enkele verwachting gaat Van Breukelen vrijdag kijken naar de wedstrijd. “Uiteindelijk is verwachting de basis van teleurstelling. Je moet het geluk aan je zijde hebben, zoals wij hadden met PSV. Het overkomt je.” Wel hoopt hij op een erkende speelstijl en honderd procent inzet van het team. “Een individu kan de wedstrijd winnen, maar alleen met samenspel van een hecht team.” De mogelijke afwezigheid van Daley Blind moet daarbij niets uit maken voor de uitslag.