Al zwetend in de sauna een hamburger en zak friet verorberen? In een Burger King-filiaal in Helsinki kan het. Maar met temperaturen boven de zestig graden een menu wegwerken is volgens diëtiste Anne-Ruth van Veen niet heel gezond. ‘’Het is juist belastend voor je lichaam om te eten in de sauna, je kunt hoofdpijn van krijgen of duizelig worden.’’

burger king

De sauna heeft plek voor 15 mensen en is inclusief handdoeken en badjassen te huur. Bezoekers kunnen tijdens het eten ook nog televisie kijken of een potje gamen op een Playstation.

Van Veen is bang dat een Burger King-sauna hetzelfde effect heeft als lightproducten. Omdat consumenten denken dat ze ‘gezond’ bezig zijn door in de sauna te zitten, eten ze juist meer.  Maar als mensen denken dat ze extra veel kunnen eten omdat ze toch calorieën verbranden in de sauna, hebben ze het mis volgens van Veen.  ‘’In een heel warme omgevingen verlies je vocht, geen calorieën. Je zou wel verschil kunnen zien op de weegschaal, maar je valt er niet door af. Dat vocht drink je er allemaal weer bij.’’

Van Veen ziet ze geen fastfoodsauna voor zich in ons eigen land. ‘’Dit zou echt een rare ontwikkeling zijn voor Nederland. Ik denk niet dat mensen hier behoefte aan hebben. Het lijkt me persoonlijk ook helemaal niet lekker om te eten in die hitte.’’