Er moeten meer hiphop- en r&b-artiesten op de Nederlandse muziekfestivals komen. Dat vindt Wilbert Mutsaers, directeur van concertorganisator Mojo. Ook concertprogrammeur Ruud Lemmen ziet dit zitten. “Ze verkopen hartstikke goed, maar je ziet ze niet op de Nederlandse festivals.”

Toch is het maar de vraag hoe de Nederlandse festivalbezoeker daarover denkt. In 2015 was er bijvoorbeeld een petitie om Kanye West te boycotten als afsluiter van Glastonbury. Volgens Lemmen zal het in Nederland zo vaart niet lopen. “Dat is een incident. Jay-Z stond daar een paar jaar geleden, dat ging gewoon goed. De combinatie van hiphop en elektronische muziek met rock doet het daar goed, en ook op festivals in Frankrijk en Duitsland. Ik zie daarvoor ook wel ruimte in Nederland.”

Drake en Rihanna

Volgens de organisator van het Tilburgse hiphopfestival Woo Hah! is het vreemd dat artiesten als Drake en Rihanna nog nooit headliner geweest zijn van festivals als Pinkpop. “Hiphop is mainstream, Drake verkoopt hartstikke goed en Rihanna zorgt voor een uitverkocht stadion. Toch zie je ze niet op de Nederlandse festivals. Maar ik denk dat er wel degelijk vraag naar is.”

Wel is het belangrijk dat er per festival wordt gekeken wat het beste bij dat specifieke publiek past. “Lowlands is een festival met veel acts, dan kun je makkelijk iets veranderen. Bij Pinkpop zijn er vijftien tot twintig per dag. Als je daar iets verandert, raakt het sneller uit balans. Dan moet je voorzichtiger zijn.”

Meerdere genres

Lemmen beseft dat een deel van het publiek vooral Pinkpop bezoekt voor artiesten als The Rolling Stones, Bruce Springsteen en Metallica. Dit vindt hij echter geen onoverkomelijk probleem. “Het grootste deel van het publiek houdt van meerdere genres. Natuurlijk, bij meer hiphop en minder rock zal een deel van het publiek niet meer komen. Maar er komen ook nieuwe mensen op af.  Maar wat je ook doet, je kunt het nooit iedereen naar de zin maken.”