De mogelijke beursgang van sportschoolketen Basic-Fit mag dan ambitieus zijn, succesvol wordt het niet. Dat verwacht RTL beurscommentator Hans de Geus.

Basic-Fit werd in 2013 opgericht en is inmiddels, met 140 vestigingen, de grootste fitnessketen van Nederland. In België zijn dat er zelfs 145. Om verder door te groeien wil het bedrijf naar de beurs. Hans de Geus ziet echter weinig in die stap. “Mij lijkt het helemaal niks. Er zitten veel risico’s aan vast.”

Een van de problemen die Basic-Fit ondervindt, is de waardebepaling van het bedrijf. ING en Deutsche Bank begeleiden de fitnessketen bij de beursgang, maar hebben moeite met bepalen hoeveel Basic-Fit nu eigenlijk waard is. ING denkt aan 1,3 miljoen euro, terwijl Deutsche Bank op 928 miljoen euro blijft steken. Daarnaast maakt Basic-Fit al jaren verlies en toch wil het naar de beurs. Niet gek, vindt De Geus. “Zolang er mensen zijn die geld willen steken in Basic-Fit, kan alles.”

Frankrijk

Een van de voornaamste doelen van een beursgang, is het veroveren van Franse markt. Basic Fit heeft in Frankrijk ‘slechts’ 32 vestigingen. Dat kan meer volgens het bedrijf, maar De Geus denkt dat Basic-Fit te ambitieus is. “Het is maar de vraag of de Fransen op Basic-Fit zitten te wachten. Ik denk niet dat ze goed zullen reageren op de nieuwe vestigingen. Dat is gewoon een cultuurverschil.”

Andere risico’s zijn de hoge huurprijzen in Frankrijk, toenemende concurrentie, het kleine aantal leveranciers en te weinig naamsbekendheid van Basic-Fit in Frankrijk. Voor De Geus reden genoeg om zijn vingers niet te branden aan de beursgang van de fitnessketen. “Hoeveel winst ze ook mogen maken, ik zou nooit iets kopen wat ik stompzinnig vind.”