OV-poortjes in bussen om zwartrijden en agressie tegen te gaan. Dat is het nieuwste idee van Kamerleden. Zij willen dat de staatssecretaris van Infrastructuur een praktijkproef gaat toestaan. Na het succes van de poortjes bij trein en metro, hopen ze dat dit hetzelfde effect heeft bij bussen. “Het idee staat nog in de kinderschoenen. Eerst maar zien, dan geloven”, laat Chris Vonk van reizigersorganisatie Rover weten.

Volgens Vonk gebeurt zwartrijden in bussen nu al niet veel. “Dat komt omdat je voorin moet inchecken. Alleen bij lijnen met een open instap, dus waar je bij alle deuren mag instappen, gebeurt het meer. Daarnaast is ook nog een groot gedeelte van de reizigers studenten met een gratis OV.”

Zoveelste maatregel

Er lopen momenteel veel proeven om de veiligheid in de bussen te verbeteren. Zo reden er in april ’s avonds beveiligers mee door Tilburg en is er een voorstel om vanaf 1 januari 2017 alleen nog met pin te kunnen betalen in bussen. Nieuwsredactie schreef al eerder over de veiligheid in bussen.