Bij het Europees kampioenschap turnen in Bern zijn drie Nederlanders aanwezig die deelnemen aan individuele onderdelen. Nederland heeft bewust gekozen om geen turners af te vaardigen naar de teamwedstrijd, vertelt Hans Gootjes, de technisch directeur van de KNGU.

“We hebben de afgelopen drie jaar keuzes gemaakt”, zegt Gootjes. “Er is gekozen voor het allerbelangrijkste: als team naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.” De technisch directeur geeft een voorbeeld van een moment waarop ze een belangrijke beslissing hebben genomen: tijdens het wereldkampioenschap van 2014 mocht Yuri van Gelder niet deelnemen, omdat de plekken werden ingevuld door het team. Omdat hij gespecialiseerd is in het onderdeel ringen en niveau te kort kwam voor de andere onderdelen (die je als onderdeel van een team verplicht moet meedoen) mocht hij niet deelnemen aan dit toernooi.

Waarom mag Van Gelder nu wel mee doen aan het EK? Gootjes: “Yuri was de enige man die niet had deelgenomen aan het testevent in Rio. Hij is wel een potentieel Olympisch deelnemer, omdat het team niet gaat, krijgt hij op het EK de kans om zich voor te bereiden op de kwalificatiemomenten voor de Spelen.”

Op het testevent, begin dit jaar, verzekerde de Nederlandse mannen zich van vijf plaatsen op de Spelen. De interne kwalificatiemomenten daarvoor zijn op 25 juni en 9 juli. Een dag later wordt bekendgemaakt welke vijf Nederlandse turners en turnsters naar de Olympische Spelen in Brazilië mogen. Zij mogen dan ook op hun favoriete individuele onderdeel deelnemen.

Bij Bron Facebook Vollemande vrouwen is ook een bewuste keuze gemaakt. Ook hier past het EK niet in het schema voor een team, al is er wel een uitzondering gemaakt voor Tisha Volleman (foto) en Mara Titarsolej om deel te nemen aan individuele onderdelen. “Ook voor hen is de Olympische Spelen het belangrijkste. Maar wij vonden, omdat ze nog relatief jong zijn, dat zij een extra ervaringsmoment nodig hebben”, aldus de topsportmanager van de KNGU.

Finale voor Van Gelder

Van Gelder heeft zich als vijfde geplaatst voor de ringenfinale. Commentator turnen van de NOS, Hans van Zetten, kijkt kort vooruit. “Er is maar een klein verschil tussen de finalisten. Hij moet super turnen en dan is het hopen op fouten van anderen.”