Oisterwijk is één van de vier Brabantse gemeenten met de meeste rijken. Zo’n 3,3 procent van alle inwoners van het dorp is miljonair, blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het CBS. Bovendien is dat aantal volgens het statistiekenbureau enorm toegenomen in de afgelopen jaren. De Nieuwsredactie nam een kijkje in de miljonairsgemeente.

Hoewel Oisterwijk in de lijst op de vierde plaats achter Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Waalre staat, komt het aantal miljonairshuishoudens in de gemeente nog ver boven het landelijk gemiddelde uit. Dat ligt namelijk op een totaal van 108 duizend, wat neerkomt op 1,4 procent van alle huishoudens. Alle miljonairs bezitten samen 340 miljard euro aan vermogen.

In lijn met de rest van Nederland, woont in Oisterwijk ruim een derde van de rijken in een koopwoning van minimaal een half miljoen euro. Overigens is dit door de daling van de huizenprijzen lager dan in 2008, toen woonde nog ruim de helft in een huis van minimaal vijf ton.

Niet opvallend
Vanuit de trein, die dwars door Oisterwijk rijdt, is er vrijwel niets te zien van de luxe en rijkdom die zich in het dorp bevindt. Hoewel de huizenprijzen in Oisterwijk over het algemeen hoger dan gemiddeld zijn, wordt het centrale deel van Oisterwijk gedomineerd door rijtjeshuizen in een gemiddelde prijsklasse.

De echte miljonairs hebben zich verstopt aan de rand van Oisterwijk, afgelegen van het centrale deel. Vooral aan de zuidkant van de gemeente staan de echte dure huizen. Hier bevinden zich woningen en landerijen die zelfs Nederlanders met een bovengemiddeld inkomen zich niet kunnen veroorloven. De miljonairsbuurt is vrij rustig en wordt omgeven door bossen en landschappen. Veel villa’s zijn dan verstopt achter grote bomen en lange oprijlanen.

Inbraak
Oisterwijk is door het dure imago al lange tijd het doelwit van inbrekers. Afgelopen jaar nam het aantal woninginbraken in het dorp fors toe. Het totale aantal kwam in 2015 uit op 125, wat neerkomt op een stijging van 13,6 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Caroline Hessels, bewoonster van Oisterwijk, verwacht dat de bekendmaking van de cijfers gaat bijdragen aan een stijging van het aantal inbraken in de gemeente. “Ik denk dat inbrekers sneller deze kant op komen nu ze door de gegevens weten dat er veel te halen valt in Oisterwijk. Ik geloof alleen niet dat de miljonairs dit erg zullen vinden, die zien het waarschijnlijk als trots dat ze in de lijst staan.”

Volgens Hessels heeft de gemeente al enkele maatregelen genomen tegen inbraak. “Sinds afgelopen najaar staan er op verschillende plaatsen in Oisterwijk borden waarop staat dat verdachte situaties en vermoeden van inbraak moeten worden gemeld bij de politie.”

‘Geen cijfers nodig’
Coen Staal, voorzitter Stichting Nationale Inbraak Preventie Weken (NIPW), stelt dat het na de bekendmaking van de cijfers wel zal meevallen met de toename van het aantal inbraken. “Inbrekers die het op miljonairs hebben voorzien, zijn veelal professioneel. Immers, de miljonairs weten zelf dat ze veel bezittingen van waarde in huis hebben en zullen dat over het algemeen ook beter beveiligen.” Volgens Staal komt een gelegenheidsdief waarschijnlijk niet eens binnen bij de rijken. “De professionele inbrekers weten echt wel bij wie ze moeten zijn, daar hebben ze volgens mij geen lijstjes of cijfers voor nodig.”