Vrijdagnacht wachten Nederlandse boeren spannende uren. Zij zouden dan namelijk weleens slachtoffer kunnen worden van inbraken door dierenactivistengroep 269 Life Netherlands. Nieuwsredactie sprak met een van de initiatiefnemers.

De groep, die zich bezighoudt met dierenwelzijn, plaatse een oproep op Facebook om op 27 mei in te breken in stallen van boeren. De activisten geven aan de hele operatie te gaan livestreamen op social media. Volgens Remko, lid van 269 Life Netherlands, gebeuren er nog steeds gruwelijke dingen in Nederlandse boerderijen. “Nederland doet zich voor als het paradepaardje als het om dierenwelzijn gaat, maar jaarlijks worden er twee tot drie miljoen overtredingen geconstateerd. Denk aan legkippen in veel te kleine kooien, nertsen in draadgazen kooien en wegrottende varkens. Actie wordt zelden ondernomen.”

De keuze om de beelden live uit te zenden via social media is volgens Remko een bewuste. “Het is de directste manier om de realiteit te laten zien. De zeer pijnlijke waarheid zoals het is. Zolang dieren gebruikt en geslacht worden, zullen wij niet stoppen met onze acties.”

Risico

Zonder gevaar gaat de actie niet. Remko geeft aan dat de kans om opgepakt te worden zeker aanwezig is. “Als je via social media live laat zien waar je bent, kan je altijd opgepakt worden. Maar het mag ons er niet van weerhouden om de stem te zijn van de dieren die zo slecht behandeld worden. Veel boerderijen mogen dan wel het ‘Keurmerk duurzaam varkensvlees’ hebben, maar in werkelijkheid komt daar niets van terecht.”