Veel Nederlandse spelers kiezen er voor om bij een buitenlandse club te spelen. Sneijder, Robben en Van Persie zijn hier voorbeelden van. Komend seizoen kiest Kenny van der Weg van NAC ook voor een internationale carrière. Hebben deze spelers eigenlijk wel succes? Roy van den Berghe, deskundige en redacteur bij Voetbal International, vindt van niet.

Van den Berghe is resoluut. “Veel Nederlandse spelers hebben al tijden geen successeizoen gehad bij een buitenlandse club.” Hoewel veel media praten over Robben als een nationale held in Duitsland, denkt Van den Berghe hier anders over. “Duitse media berichten juist meer over hun eigen spelers.”

Jonge spelers hebben volgens hem niet genoeg bagage om door te stromen naar de absolute top. “Vaak hebben ze nog weinig tot geen wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Deze gaan daarom voor het grote geld.” En dat is iets waar ons land volgens Van den Berghe niet tegenop kan boksen. “De verschillen met bijvoorbeeld Engeland zijn enorm. Dus jonge spelers gaan vooral voor het grote geld.” Hierbij verwijst hij onder andere naar Kenny van der Weg, die NAC inruilt voor Ross County in Schotland. “Een waardeloze competitie, waar hij sportief gezien geen stap mee vooruit gaat.”

Daarnaast is de huidige jeugdopleiding een stuk minder dan een aantal jaar geleden, meldt Van den Berghe. De lichting waartoe Sneijder en Van der Vaart behoorden, trainden ook om fysiek sterker te worden. Momenteel ligt de aandacht volgens hem bij het dribbelen. “Voetbal staat niet stil en Nederland gaat hier niet in mee”, aldus Van den Berghe.