In vergelijking met andere jaren pakt NOS Sport dit jaar groots uit met de Tour de France, blijkt op de perspresentatie van de NOS. Twee presentatoren reizen met het peloton door Frankrijk, inclusief live nabeschouwing en late night talkshow. Daarnaast wordt Radio Tour de France voor het eerst door maar één presentator gepresenteerd.

NOS Perspresentatie

Dione de Graaff en Herman van der Zandt moeten de kijkers informeren over de Tour de France van 2016. Vorig jaar maakte de NOS iedere avond een nabeschouwing vanuit Hilversum, onder de naam NOS Studio Tour. Dit jaar keert de Avondetappe, met De Graaff en Van der Zandt, terug. “Ik denk dat het slim is om weer vanuit Frankrijk te komen om de sfeer binnen te halen. In Studio Tour kwam te weinig sfeer voor”, vertelt Van der Zandt.

Voor de Brabander is het zijn eerste sportzomer bij de sportredactie. En dus ook zijn debuut als journalist in de belangrijkste wielerronde van de wereld. “Ik ben wel benieuwd hoe het voelt om het van binnenuit te beleven: om drie weken op pad te zijn met een ploeg, om elke avond te presteren en een programma neer te zetten dat wat sfeer betreft helemaal klopt. En ik kijk uit naar hoe zo’n machine door het land beweegt. Je graast eigenlijk heel Frankrijk af.”

Het programma De Avondetappe keert dus terug, maar zonder presentator Mart Smeets. Gaat Van der Zandt het programma kopiëren? “Dat zou heel dom zijn. Een kopie is altijd slechter. Het programma gaat er heel anders uitzien. Mart was een meester in het overbrengen van sfeer vanuit Frankrijk. Dat soort dingen laten we gewoon zien. Sfeer is iets wat bij de Avondetappe hoort, met of zonder Mart.”

Bij de nabeschouwing op locatie is één analist aanwezig van de vier kenners, zogenoemde ‘wegkapiteins’ (Marijn de Vries, Thijs Zonneveld, Danny Nelissen en Rob Harmeling). Zij zullen ook afwisselend aanwezig zijn in de talkshow. Ook het Tourjournaal keert terug, iedere avond om 19.30 uur op NPO1.

Radio Tour de France

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Radio Tour de France door één man wordt gepresenteerd. De reden hiervoor is de lange sportzomer en het drukke schema van de presentatoren. Vakantie zit er niet in. Er mag zelfs niemand ziek worden.

De keus is gevallen op Robbert Meeder. “Het is aan mij de opdracht om daar weinig van te laten merken. Het moet hetzelfde zijn als al die jaren.” De presentator van Langs de Lijn En Omstreken had het niet zien aankomen. “Het feit dat ze me het vertrouwen hebben gegeven dat ik het vier uur kan doen, terwijl ik het vorig jaar voor het eerst twee uur per dag heb gedaan, is voor mij erg leuk. Ik ben bijna flauwgevallen. Het is natuurlijk een droom voor iedereen.”

Behalve dat Maarten Tjallingii de nieuwe analist is van het radioprogramma, staan er vooralsnog geen nieuwe dingen op het programma. “We hebben binnenkort nog een bijeenkomst om de puntjes op de i te zetten. Maar in grote lijnen is Radio Tour de France al vijftig jaar Radio Tour de France. En dat moet je ook niet veranderen.”