Deze zomer is er 150 uur voor het EK Voetbal gereserveerd op NPO1. En dat terwijl het Nederlands team zich niet heeft geplaatst. De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) besteedt daarom iets bescheidener aandacht aan het Europees kampioenschap voetbal. De focus ligt vooral op de Belgen, maakte NOS Sport donderdag bekend op de perspresentatie.

De start van het EK Voetbal op vrijdag 10 juni is ook de start van de lange sportzomer bij de NOS.  Algemeen directeur Jan de Jong zei op de perspresentatie: “Bij ons krijg je de sport helemaal gratis. Inclusief iedere avond een talkshow. We brengen sport omdat het journalistiek relevant is.”

Toch is het EK dit jaar anders dan anders. Voor het eerst in 32 jaar is Oranje afwezig. “Dat is vervelend, maar we moeten wel gewoon ons journalistieke werk blijven doen”, vindt Tom Egbers. Er is daarom gekozen voor kortere voor- en nabeschouwingen van de wedstrijden. Daarnaast is er geen EK Journaal, maar gewoon een achtuurjournaal. NOS Nieuws is volop aanwezig in Frankrijk. Zij berichten vooral over de veiligheid in het land gedurende het toernooi.

De rode duivels

Egbers volgt samen met Bert Maalderink de Belgen. Iedere avond bespreken zij het laatste nieuws van het Belgische team en tijdens de wedstrijden is Egbers ook ter plaatse. “Bij de NOS maken we programma’s gericht op de Nederlandse kijker. En die heeft niet dezelfde beleving bij Belgische voetballers als bij Nederlandse”, vertelt de presentator van Studio Voetbal.  “Ik denk dat de Belgen wel nieuwsgierig zijn wat we doen. Ik hoop dat ze naar ons gaan kijken.” De Belgische zanger Milow zal tijdens de wedstrijddagen te gast zijn in het avondprogramma Studio France.

Rode Duivels

NOS StuVD Vaart en Schutdio France

Rondom de wedstrijd die om 21.00 uur begint, komt een programma wat lijkt op het programma Studio Brasil, dat in 2014 werd uitgezonden. Inclusief sidekick Hugo Borst, hond Messi, een huiskamersfeer en analisten. De presentator van Studio France is Henry Schut. Hoe maakt hij het programma, met afwezigheid van Nederland, toch interessant? “Dat is misschien wel de belangrijkste vraag. Ik denk dat we nooit alle kijkers kunnen interesseren. Als het Nederlands elftal speelt, dan zijn er veel meer mensen geïnteresseerd in voetbal dan normaal. Het enige wat wij kunnen doen is een leuk programma maken”, aldus Schut. Dat proberen de programmamakers te doen door in het programma niet alleen over voetbal te praten. Ook actualiteiten en andere sporten komen aan bod. Schut: “We weten ook wel dat een groepswedstrijd tijdens de eerste tien dagen waarschijnlijk niet interessant genoeg is om het er de hele avond over te hebben.”

Hugo Borst zal afwisselend sidekick zijn met Rafael van der Vaart (foto naast Henry Schut). De voetballer kijkt erg uit naar zijn nieuwe rol. “Het is spannend omdat ik het nog nooit gedaan heb. Als je dan in een vrije rol je mening mag uiten, dan kijk ik daar wel naar uit ja. Ik mag zeggen wat ik wil en hoe ik over voetbal denk.”

De medewerkers

In Frankrijk zijn daarnaast enkele verslaggevers aanwezig. Joep Schreuder en Jeroen Stekelenburg trekken door het land om reportages te maken en verslag te doen van de late wedstrijd. Ook verslaggevers Matthijs Weststrate en Angelo Terwiel zijn in Frankrijk. Bert van Marwijk, Co Adriaanse, Youri Mulder, Pierre van Hooijdonk en Daniel de Ridder zijn de analisten die vaker op de buis verschijnen. De commentatoren zijn te vinden in onderstaande tool, bij de bijbehorende stadions en wedstrijden.

Radio

Alle wedstrijden zijn daarnaast te horen op NPO Radio 1. Iedere avond zendt de zender bovendien een speciaal programma uit, dat lijkt op Langs de Lijn En Omstreken. Het is te beluisteren van 18.00 uur tot 23.00 uur. Robbert Meeder is een van de presentatoren. “We gaan wel zo veel mogelijk de koppels van Langs de Lijn En Omstreken behouden tijdens het EK. Tijdens de Tour zijn er switches omdat ik dan Radio Tour de France mag presenteren.”

Het Europees Kampioenschap begint op donderdagavond 9 juni met een concert van de Franse DJ David Guetta. Ook dat wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO1.