Het moet over zijn met voedselverspilling, vindt The Source Shakers. Deze spiksplinternieuwe Brabantse organisatie brengt allerlei bedrijven samen om zo voedselverspilling de wereld uit te helpen. “We zijn hier niet om te blijven”, zegt één van de oprichters Toine Timmermans. “Als wij binnen 5 á 10 jaar niet meer bestaan zou dat heel mooi zijn.”

Van boeren en telers, voedselverwerkers, supermarkten tot afvalverwerkingsbedrijven. Ieder bedrijf die zich wil inzetten tegen voedselverspilling kan zich aansluiten bij The Source Shakers. “Er zijn bedrijven met nieuwe technologieën maar ook bijvoorbeeld bakkersbedrijven die vragen of ze de resten brood niet beter kunnen gebruiken. Dit soort partijen brengen wij samen en helpen we met het realiseren van oplossingen”, legt Timmermans uit.

Naast het bedenken en ontwikkelen van nieuwe technologieën om verspilling tegen te gaan, richt het bedrijf zich ook op preventie. The Source Shakers kijkt mee in de keuken van de bedrijven en identificeren kansen voor verbeteren. Ze beloven de bedrijven dat ze oplossingen bedenken om 25 procent minder resten te hebben en 20 procent van de resten nuttiger verwerkt kunnen worden.

Centrum van Europa

Brabant is het startpunt van dit bedrijf, maar de ambitie ligt een stuk verder. “Het klinkt misschien stoer, maar ik durf wel te zeggen dat wij uit willen groeien tot het centrum van Europa wat betreft het oplossen van voedselverspilling.”