Jarenlang heeft ex-profvoetballer Ulrich van Gobbel zich stil gehouden over gebeurtenissen in zijn leven. Zijn boek ‘Uli Uli – Ulrich van Gobbel zwijgt niet meer’, in samenwerking met journalist Jules van der Wardt, kwam op 25 mei uit. De Feyenoorder is klaar om zijn verhaal te vertellen.

Een aantal jaar geleden ben ik al gevraagd om mee te werken aan een boek, maar toen was ik er nog niet klaar voor”, begint hij over waarom hij eraan heeft meegewerkt. Eerst vertelde vooral de pers over de gebeurtenissen, maar nu is het zijn beurt. “De werkelijke verhalen over vele beschuldigingen, soms terecht en soms onterecht, staan erin. Ik vertel iedereen nu hoe het echt zit.” Het eerste exemplaar overhandigde hij vol trots aan zijn voetbalicoon Frans Bouwmeester (ex-trainer van onder andere Willem II).

Onterechte beschuldigingen
Artikel 1
Met deze beschuldigingen verwijst hij onder andere naar de bedreigingen die hij zou hebben geuit naar CFK, het pensioenfonds voor profvoetballers. In 2003 deed hij samen met een aantal andere voetballers, zoals John Veldman, een aanvraag voor uitbetaling. Er werden harde woorden gesproken, maar volgens Van Gobbel is er nooit sprake geweest van bedreiging. Volgens velen was deze aanvraag echter wel een bewijs dat hij financieel aan de grond zat.

Maar verwijst zijn quote in de eerste alinea over beschuldigingen ook naar de verduistering van zijn leaseauto. Hij vluchtte, waarna er een opsporingsbericht in de kranten verscheen en nam de politie beslag op zijn bezittingen. Hiervoor werd Van Gobbel in 2006 veroordeeld tot vier maanden celstraf, dat het gerechtshof in 2008 veranderde naar een voorwaardelijke celstraf van 120 uur.


Rumoerig verleden

Artikel 2Net voor de beschuldigingen naar buiten kwamen, heeft hij zijn carrière moeten beëindigen vanwege een heupblessure en belandde hierdoor in een zwart gat. “Alles draaide om voetbal op dat moment. Dit raakte ik toen kwijt.” Dit is veranderd sinds de ex-profvoetballer vanaf 2014 op het veld staat als trainer bij Feyenoord. Het is een wereldje waarin hij zich naar eigen zeggen thuis voelt. “Bij mijn werk bij Feyenoord spreekt niemand hier meer over, alleen de pers. Er valt alleen maar positiviteit over me heen.”

Het boek gaat niet alleen over de beschuldigingen. Ook zijn rumoerige verleden beschrijft hij openlijk, waarbij ook harde woorden zijn gesproken over zijn vader. Een quote uit het boek: ‘Het is goed dat hij is overleden. Wie weet wat er anders had kunnen gebeuren’. Hoewel hij deze woorden uitspreekt, voegt hij ook toe dat, ondanks de mishandeling van zijn moeder en de moord die zijn vader pleegde, het toch zijn vader blijft.

Trots
“Mijn verleden mag dan wel zo zijn geweest, ik ben trots op wat ik bereikt heb.” Van een profcarrière in de voetbal droomde hij namelijk al als klein jongetje. Zijn verleden was een drijfveer om door te zetten. Vanuit VV Bavel stroomde hij via NAC en Wcid191506_GobbelVI01_1180_580x310illem II door naar Feyenoord, om daarna verschillende interlands voor Oranje te spelen en zelfs een internationale carrière te maken. Toch kon hij zijn club uit Rotterdam niet achter laten en kwam terug. “Ik blijf een rasechte Feyenoorder.”

Dat de pers hem heeft beschreven als een crimineel, doet hem niet zoveel meer. Hij gaat weer lachend door het leven en heeft geleerd van de tegenslagen. “Ik neem niemand iets kwalijk en ben ook niet boos. Ik kan nu alleen mijn verhaal vrij vertellen, waardoor mensen ook de andere kant van het verhaal te horen krijgen”, aldus Van Gobbel.