De Willem II-gevangenis in Tilburg gaat sluiten. België heeft het complex niet langer nodig om hun gedetineerden vast te zetten. Toch is er hoop dat dit misschien niet het einde is voor het gebouw. CDA’er Madeleine van Toorenburg tegen de Belgische Nieuws Radio: “De Belgische gevangenis in Tilburg moet openblijven.” 

België huurt de gevangenis van Nederland sinds 2010, maar deze samenwerking wordt eind 2016 stopgezet. Kathleen van de Vijver, woordvoering van gevangeniswezen in België, heeft daar een verklaring voor: “Inmiddels hebben we drie nieuwe gevangenissen geopend in België. We hebben zelf genoeg plekken voor de gedetineerden.”

Volgens stichting Epafras zitten er ongeveer honderd Nederlandse gedetineerden in België. Madeleine van Toorenburg is zelf een tijd directielid geweest van een gevangenis. Zij wil de Tilburgse gevangenis openhouden om Nederlanders die nu in Belgische gevangenissen verblijven, terug te halen als de omstandigheden daar niet verbeteren.

Minder criminaliteit, minder banen

Nederland heeft op dit moment een groot overschot aan gevangenissen. Eén op de drie cellen staat leeg, laat Jaap Oostenveer, woordvoerder van de penitentiaire inrichting (PI) Tilburg, weten. “Dat is op zich positief. Er is minder criminaliteit in ons land.” Daardoor zijn er ook minder gevangenissen nodig en is de kans dat PI Tilburg in dit geval weer een Nederlandse gevangenis wordt nihil. “Bovendien is de gevangenis van Belgie en bepalen zij dus wat ermee gebeurt.”

Voor de ongeveer vierhonderd personeelsleden wordt een andere baan gezocht. “We wisten al dat het huren tijdelijk was”, laat Oosterveer weten. “Dankzij het verdrag met België hebben we alvast kunnen zoeken naar ander werk voor het personeel.”