Spiderman, Japans geklede serveersters en een piraat deden Tilburg zondag aan tijdens de eerste editie van Yashincon, een animeconventie speciaal voor beginners. Voor die gelegenheid verkleedde een groot deel van de bezoekers zich als hun favoriete personages uit Japanse stripboeken (manga) en tekenfilms (anime), een fenomeen dat cosplay genoemd wordt.

“Dit is mijn eerste cosplay”, vertelt Lynn van Belkom (17), terwijl ze in een lange, zwarte jurk door Cultuurfabriek Hall of Fame loopt. “Ik ben niet echt verkleed als een personage, maar gewoon als vampierprinses. Ik hoorde van twee vrienden dat dit evenement plaats zou vinden en het was toch in de buurt, dus besloot ik erheen te gaan.” Het is niet haar eerste conventie. “Vorig jaar ging ik in Londen al naar Comic Con, maar toen was ik niet verkleed. De volgende keer wil ik verkleed naar een grotere conventie, ook echt als personage. Wie? Als Hatsune Miku.”

Braaf en schattig

Ook Rosenna de Bie (21) is al vaker naar conventies geweest. Maar ook echt cosplayen, daar heeft ze door haar studie geen tijd voor. Voor mensen als zij is er op Yashincon ook een try-out, waar meerdere kostuums hangen die bezoekers kunnen passen en uitproberen. Eerst probeert Rosenna een kostuum met een groene jurk, de naam van het personage is ze vergeten en de outfit bevalt haar toch niet helemaal. “Dit is te braaf en schattig, niet echt iets voor mij.” Daarna besluit ze om een zwart gewaad met capuchon te proberen, wat naar eigen zeggen meer haar ding is. “Nu ben ik Medusa van Soul Eater, die is wat stoerder.”

Yashincon is vooral gericht op beginnende cosplayers als Lynn en Rosenna. “Er zijn veel mensen die wel willen cosplayen, maar het misschien niet durven”, vertelt organisator Elke van den Buijs (20). “Het is hier wat kleinschaliger, hier kunnen ze eens zien hoe zo’n kostuum eruitziet en er zijn workshops voor beginners, zoals de try-out.”

Ga met vrienden

Zelf heeft Van den Buijs al drie jaar cosplay-ervaring. Haar tips voor beginnende cosplayers: “Als je naar een grotere conventie gaat, kijk dan of er workshops voor beginners zijn. En ga met vrienden, veel mensen durven het gewoon niet alleen. Zelf ben ik ook met twee vrienden begonnen.”

Op de vraag wat cosplay zo mooi maakt, hoeft Van den Buijs niet lang na te denken. “Wanneer je het kostuum aandoet, word je ook echt het karakter dat je cosplayt. Als je je als een heel dapper of juist sexy personage verkleedt, voel je je ook echt zo.”

Kleine conventie

Naast Van den Buijs zijn er nog meer ervaren cosplayers naar Yashincon gekomen. Renske Bakkenes (21) begon vijf jaar geleden tijdens de Elf Fantasy Fair en hield nooit meer op. De ervaren cosplayer kwam in een Hobbit-geïnspireerd fantasykostuum naar Tilburg en weet nog goed hoe het voelde toen ze haar passie ontdekte. “Ik had het gevoel dat ik thuiskwam. Ik was niet bang of nerveus, ik keek mijn ogen uit.” Toch begrijpt ze dat de drempel hoog kan zijn. “Daarom is het goed dat dit een kleine conventie is. Als je voor het eerst met een eigen cosplay naar een groter evenement gaat, denk je al gauw: deze mensen zijn zo goed! Maar dat is een proces waar je doorheen moet.”

Ook Bakkenes heeft nog advies voor beginnende cosplayers. “Kies iets makkelijks, zonder pruik. Die moet je goed stylen, dat vraagt enige handigheid. Zoek een personage met haar dat op het jouwe lijkt. En op Facebook heb je ook groepen voor cosplayers, zoals CosplayNL en DutchAnimeCon. Iedereen daar is positief en mensen willen elkaar helpen.”