Steeds meer amateurvoetbalclubs in Noord-Brabant raken de laatste jaren in de problemen. Door financiële tekorten moesten in de afgelopen vijf jaar al zeker 50 clubs fuseren of sluiten. De Udense voetbalclub FC de Rakt beleeft daarentegen gouden jaren op financieel gebied. Clubs die aan de afgrond staan kunnen volgens bestuurslid Wilma van Kessel daarom nog wel het een en ander leren van de club. 

‘Meer dan voetbal alleen’. Dat is het motto en ook gelijk het geheim van FC De Rakt. “Het is niet alleen maar voetballen. Ook de dingen daarnaast, zoals met z’n allen een drankje doen na de wedstrijd en regelmatig dingen als een bierproefavond of bingo op de club, zijn belangrijk. Daar ligt de kracht van de club”, vertelt van Kessel, die naast bestuurslid ook barhoofd is. Dat daar behoefte aan is, blijkt volgens haar wel uit het publiek dat afkomt op de kantine. “Het komt vaak genoeg voor dat mensen ervoor kiezen om hier te blijven hangen in plaats van naar het terras te gaan. Elke donderdag, zaterdag en zondag zit het hier hartstikke vol.”

Enorme groei
De kantineopbrengsten zijn, anders dan bij andere clubs, dan ook de grootste inkomenspost. Maar over de contributie-inkomsten kan zeker niet geklaagd worden. In de afgelopen tien jaar is de club van 50 leden gegroeid tot zo’n 550 leden. Die groei is volgens van Kessel makkelijk te verklaren. “Wij zijn als club een soort van familie en iedereen is hier gelijk. Voetballers komen daarvoor speciaal over van andere clubs.” Jaap van de Rakt, die nu voor het eerste elftal uitkomt, is zo’n speler die over is gekomen van een andere club. Samen met vijftien anderen maakte hij zo’n tien jaar geleden de overstap van het grotere Udi’19, in de hoop het plezier in voetbal weer helemaal terug te vinden. En dat is gelukt.

Je hebt hier het gevoel dat je belangrijk bent.”

“Gesponsorde shirts en trainingspakken, dat voelt toch wel goed”, aldus van de Rakt. Andere clubs pakken dat verkeerd aan, denkt van Kessel. “Je ziet nog vaak dat clubs de selectieteams anders behandelen dan de andere teams.”

Vrijwilligers
Aan het vrijwilligersbeleid van de club kunnen andere clubs volgens van Kessel ook een voorbeeld nemen. “Het is niet alleen je kind afgeven bij de poort om hem te laten voetballen en twee uur later weer op te halen”. Als je bij de club wilt komen voetballen, wordt in een gesprek dus ook gelijk duidelijk gemaakt dat de club verwacht dat je bijvoorbeeld een keertje achter de bar komt staan. “Je moet niet bang zijn om je leden te verplichten vrijwilligerswerk te doen.”

Dat dat een lastige stap is, snapt van Kessel zelf ook wel. Maar het is volgens haar wel noodzakelijk. “Door vrijwilligers kan de club blijven bestaan. Bij ons heeft het ook twee jaar geduurd voordat mensen het accepteerden.” “We betalen toch al contributie”, werd er in eerste instantie geroepen. Op dat moment werd door de club duidelijk gemaakt dat het verplichten van vrijwilligerswerk voordelen als lage contributie en consumptieprijzen met zich mee brengt. “Nu snappen de meesten dus ook wel dat je ook best eens iets terug kan doen.”