Het afgelopen jaar is de export van Nederlandse ambachtelijke bieren met ongeveer zestig procent gestegen. Dat komt met name door onze creativiteit, stelt biersommelier Alain Schepers van website Bierista. “Met onze grote diversiteit aan bieren onderscheiden we ons van veel andere landen.”

Terwijl Nederlandse ambachtelijke bieren in eigen land al langer aan populariteit winnen, lijkt de rest van de wereld ons nu ook steeds beter te vinden. Opvallend is dat de bieren vooral geliefd zijn in de landen rondom de Middellandse Zee, waar traditioneel toch vooral wijn gedronken wordt. Onder andere onze combinaties zijn daar erg gewild. “Een bekend voorbeeld is het Duitse Weizenbier dat we mengen met een IPA (India Pale Ale), een zwaar, donker bier”, vertelt Schepers, tevens auteur van ‘Een wereld vol bier’.

Bierenruzie
“Het typeert ons innovatieve karakter. Daarmee lopen we echt voor op landen als België.” Dat betekent trouwens niet dat we onze zuiderburen hebben verdrongen op de biermarkt. “De Belgen hebben zulke waanzinnig mooie bieren. Aan die rijke traditie kunnen we nog niet tippen hier.”

Het gaat Schepers dan ook te ver om Nederland hét nieuwe ‘speciaalbierenland’ te noemen. “We zijn van oudsher natuurlijk veel bekender om ons pils. Desondanks zie ik de groei van de abdijbieren in ons land nog wel een tijdje doorgaan. Inmiddels zijn er ongeveer vierhonderd brouwerijen van speciaalbier. Daarmee is het aantal vestigingen in een paar jaar tijd verdubbeld. Ik verwacht dat we de vijfhonderd binnenkort nog wel aan gaan tikken.”