Voorlopig zit een groenere toekomst voor Shell er niet in. Tijdens de aandeelhoudersvergadering stemde slechts drie procent voor een duurzamer beleid. Toch beweert de oliemaatschappij dat ze alsnog voor duurzamere energie willen gaan. In een reactie vertelde het bedrijf: ‘We can do more and we will do more’.

“Shell moet groener worden om te overleven”, zegt Mark van Baal. Hij richtte anderhalf jaar geleden Follow This op, een groep aandeelhouders die Shell duurzamer wil maken. Op de laatste aandeelhoudersvergadering stemde slechts drie procent (107 miljoen aandelen) voor het voorstel. “Dat betekent niet dat we verloren hebben”, vertelt Van Baal. “Drie procent heeft zich onthouden van stemmen, omdat ze niet op de stoel van het bestuur willen zitten. Om die reden stemden ook sommige pensioenfondsen tegen. Zij steunen de geest van de resolutie wel.” Daarmee wordt die drie procent al naar dertig getrokken.

Het is voor Shell zelf belangrijk om een transitie naar duurzamere energiebronnen te maken. “Het is schoner en goedkoper. Maar voornamelijk is dat de toekomst van de energie.” Van Baal noemt Kodak als historisch voorbeeld. “Dat bedrijf wilde niet meegaan met digitale fotografie en is inmiddels failliet.” Daarnaast is het goed voor het imago van de oliegigant. “Shell kan laten zien de wereld te willen veranderen.”

Ook bij het Amerikaanse ExxonMobil is gestemd over een ‘groene resolutie’. Daar ging het echter vooral om rapportage over het effect van klimaatverandering op de bedrijfsvoering. Volgens Van Baal werkt het eigenlijk andersom. “Amerikanen zijn veel conservatiever. Bij Shell zijn we het stadium van rapportage al voorbij. Dat komt ook omdat Shell het meest innovatief en open is in de olie- en gasindustrie.”