Berden de Vries was betrokken bij de ernstige valpartij van afgelopen zaterdag in de Ronde van België. De wielrenner lag vlak naast de Belg Stig Broeckx (foto), die op dit moment nog altijd in coma ligt. “Het was echt een horrorscenario.”

b. de vriesIn de Ronde van België gebeurde afgelopen zaterdag een zwaar ongeluk. In de afdaling van La Radoute probeerden twee motoren het peloton in te halen. Tot ineens het fietspad ophield. De voorste motor sloeg over de kop en de tweede knalde er daarna bovenop. Berden de Vries (Roompot-Oranje Peloton, foto links) reed op dat moment met zo’n 70 km/u naar beneden. “Ik was toevallig net iets aan het eten. Ik kon in de afdaling niet bijtrappen, omdat ik te hard reed. Ik probeerde nog uit te wijken, maar dat lukte niet.”

Met de valpartij verrekte De Vries zijn enkelbanden. Ook was zijn enkelgewricht gekneusd. De Vries hoopt woensdag weer te kunnen trainen, daarvoor moet hij in overleg met de fysiotherapeut. “Mijn blessure valt mee, als je het vergelijkt met de situatie van Broeckx. Hij lag naast me, net niet in de goot. Mijn eigen leed valt weg als je anderen onbeweegbaar op de grond ziet liggen. Er waren zeker twintig man die niet konden lopen.”

Ironisch

De 27-jarige wielrenner vertelt verder: “Het had een grote impact. Iedereen had hetzelfde kunnen overkomen als Broeckx. Het is ironisch dat het twee keer dezelfde coureur is die ernstig gewond raakt.” De eerste keer dat de renner van Lotto-Soudal werd aangereden door een motor was in februari. In Kuurne-Brussel-Kuurne brak hij onder andere zijn sleutelbeen. “Ik wil dat het goed gaat met hem en dat hij na dit ongeval niet zwaar gehandicapt is”, hoopt de Drent. Op dit moment ligt Broeckx nog steeds in coma. De Belgische wielrenner heeft een breuk in z’n oogkas en had bloedingen in z’n hersenen.

“Achteraf vraag ik me af waarom de motoren daar moesten inhalen. Vlak ervoor reden we op een lang lint op een brede weg waar ze makkelijk met tien man tegelijk konden inhalen.” Toch vindt De Vries dat het niet alleen de schuld is van de bestuurders van de motoren. “Ook de jury valt iets te verwijten. Zij hebben toestemming gegeven aan de motoren om op die plek in te halen.” Direct na het ongeluk werd de wedstrijd geneutraliseerd. Zondag stapte de overgebleven renners wel op de fiets voor de slotetappe.

Regels aangescherpt

De internationale wielerunie (UCI) maakte de afgelopen tijd nieuwe regels over veiligheid met motoren in de koers. Die worden nu aangescherpt. “Dat vind ik een goede beslissing, meer dan logisch. Maar eerst moeten we afwachten wat er werkelijk mee gebeurd.” Eerder dit jaar kwam de Fransman Antoine Demoitié om het leven na een aanrijding met een motorfiets. Na zijn overlijden is er volgens De Vries weinig veranderd. “Wanneer is de grens bereikt? Moet het hele peloton eerst gewond raken?”