Er wordt steeds meer melding gedaan van valse mails. Bij de Fraudehelpdesk kwamen in de eerste vijf maanden van 2016 meer dan twee keer zoveel klachten binnen als in 2015. Hoe word je geen slachtoffer van mailfraude?

Valse mails zijn er in allerlei vormen. De bekende spammails zijn wel illegaal maar niet kwaadaardig. Phishing en malware zijn dat wel. Bij de eerste zijn de fraudeurs op zoek naar gegevens als inlognamen en wachtwoorden. Malware is kwaadaardige software die je computer infecteert.

De oude manier van mailfraude met erfenissen en Nigeriaanse prinsen komt nog steeds voor, maar valse mails hebben zich ontwikkeld de laatste jaren, vertelt Ellen Prummel van de Fraudehelpdesk. “Steeds vaker worden mails gestuurd uit de naam van banken, winkelketens of instanties zoals de belastingdienst en incassobureau’s.”

Hoe ontdek je een valse mail?

Trap je toch in een valse mail, raadpleeg dan zo snel mogelijk een computerexpert. Bij ransomware, waar je bestanden versleuteld worden, moet je betalen om de code te krijgen. “Die krijg je soms wel en soms niet. De politie adviseert in elk geval om niet te betalen.” Aan te raden is om geregeld back-ups van al je bestanden te maken. Als je ergens je gegevens hebt achtergelaten, dan moet je direct contact opnemen met je bank. Die kunnen je rekening in de gaten houden.