Kiki Bertens is door naar de kwartfinale de Roland Garros. De 24-jarige Nederlandse kwam in de vierde ronde tegen Madison Keys als winnaar uit de bus. Geheel onverwachts kwamen Bertens’ topprestaties niet voor tenniscoach Martin van der Brugghen, die haar in Nederland begeleidt. “Maar bij de laatste acht, dat is natuurlijk wel heel mooi.”

Voor de aftrap van het toernooi had hij al een goed gevoel over de kansen van Bertens. “Dat ze goede resultaten zou behalen, was al wel duidelijk. Ze zit lekker in d’r vel, is fitter dan voorheen en ook op de training speelde ze erg goed.”

Kwartfinale
Of ze die stijgende lijn ook door gaat zetten is nog maar de vraag. “Je kunt op dit punt in het toernooi niks verwachten. Allemaal zijn ze in topvorm”, aldus haar trainer. Hij probeert zich daarom ook te focussen op haar eerstvolgende wedstrijd in de kwartfinale. “Elke wedstrijd is er één op zich, maar ooit gaat ze verliezen. Hopelijk is dat niet de volgende ronde.”

Dat blijft afwachten. Martin kijkt net als de neutrale kijker de wedstrijd gewoon vanuit Nederland, en heeft dus weinig directe invloed. “Elke dag hebben we wel even contact. En met Raemon Sluiter bespreek ik ook nog de tegenstanders en de wedstrijden. Maar tijdens de wedstrijd kan ik haar niet coachen.” Ondanks dat hij dat soms wel lastig vindt, heeft het ook zo zijn voordeel. “Als je voor de tv kijkt is het wel een stuk spannender.”

Ongelukkige loting

Eerder in het toernooi kwam Bertens al Angelique Kerber, Camila Giorgi en Daria Kasatkina tegen. Daarmee heeft Bertens, die zelf op nummer 58 van de wereld staat, respectievelijk de nummers 3, 44 en 32 achter zich gelaten. “Een ongelukkige loting”, stelt van der Brugghen. “Maar dat maakt het natuurlijk extra knap.”