Het wordt vanaf nu ietsjes makkelijker om bullseye te gooien op een dartbord. Op het nieuwe dartbord van fabrikant Unicorn is de ijzerdraad rond de rode roos namelijk iets dunner, waardoor het oppervlak rond de roos iets groter wordt. Niels de Ruiter, directeur van de Nederlandse Darts Bond, is enthousiast. “Als sport moet je streven naar de beste kwaliteit. Daar komt nu beweging in.”

Doordat het ijzerdraad rond de roos bij het nieuwe bord dunner is, wordt de kans op een bouncer automatisch kleiner. Een goeie zaak denkt de Ruiter. “Niets is erger dan wanneer de pijl terugkaatst.” Volgens de Ruiter, die zelf ook een professioneel dartverleden heeft, ligt het ontwijken van het ijzerdraad buiten de kunde van een darter. De relatief kleine verandering komt het spel volgens hem dus alleen maar ten goede. “Als je kijkt naar de dartborden van twintig jaar geleden zie je nog veel ijzerdraad, dus een bouncer gooien zat er dik in. Die kans wordt door deze verandering kleiner.”

Wereldkampioenschap

Het nieuwe Unicorn Eclipse HD2 dartbord wordt voor het eerst gebruikt tijdens De World Cup of Darts, het WK voor landenteams dat deze week plaatsvindt. De kans dat darters bij dat toernooi ook massaal hun zinnen zetten op de bullseye, is volgens de Ruiter klein. “Ik denk niet dat de spelers hier heel erg mee bezig zijn. Er zijn een heleboel rekenmethodes om te bepalen of je wel of niet op de roos gaat gooien. Daar zal hierdoor weinig verandering in komen.”