Gymles op de basisschool, het was het moment waarop je helemaal los kon gaan. In 2014 zijn de kinderen alleen iets te veel los gegaan. In totaal waren er 15.600 kinderen die na een lesje gym terecht kwamen bij de eerste hulp. 

Uit onderzoek van Veiligheid NL blijkt dat de kinderen van nu een slechtere motoriek hebben. “Daarom vallen kinderen meer en worden ze banger”, zegt Heddy Goossens, onderzoekster bij Veiligheid NL. “Kinderen leren niet meer hoe ze een val moeten breken. Daarom willen wij dat er ‘vallessen’ worden gegeven.”

Goossens merkt dat er de laatste tijd meer vraag is naar cursussen over vallen. “Het ideale plaatje zou natuurlijk zijn als alle scholen de valles introduceren.” De onderzoekster benadrukt wel dat de scholen een gebrek aan geld hebben. “De stap zetten, vinden de meeste scholen nog een stap te ver.” De lessen zouden moeten worden gegeven tijdens de gymles, het wordt dus niet een apart vak. “Het zal ook niet een uur hoeven duren, als je per gymles één of twee oefeningen doet, moet dat voldoende zijn.” Maar wat houdt zo’n ‘valles’ in?