In Nederland wordt de meeste XTC geproduceerd van heel Europa en dat merken we aan ons rioolwater. Het EMCDDA, Europese Agentschap voor verdovende middelen, deed metingen in 67 Europese steden. Er werd gekeken naar cocaïne, amfetamine, XTC, meth. en cannabis. In Nederland werd het rioolwater van Eindhoven, Amsterdam en Utrecht getest. Van alle geteste steden werden in Eindhoven de meeste speed-restanten in het riool aangetroffen.

 Net als voorgaande jaren staan de Nederlandse steden in de top-5 van vieste riolen als het gaat om drugsresten. In Eindhoven werd jarenlang de meeste XTC gevonden, tegenwoordig is het Amsterdamse rioolwater het meest vervuild wat XTC betreft. De EMCDDA verklaart de vele drugsresten in ons rioolwater door de stijgende populariteit van XTC onder jongeren. Drugs verlaat ons lichaam via urine, daardoor hebben de onderzoekers het drugsgebruik van ruim 35 miljoen mensen in beeld kunnen brengen.

Van rioolwater naar natuurwater
Bij Waterschap Brabantse Delta wordt rioolwater gerecycled naar natuurwater. Volgens Tryféna Hildenbrant wordt lang niet alle drugs uit het water gezuiverd. ‘’Wij maken rioolwater schoon zodat het terug de natuur in kan, maar onze installaties zijn niet bevoegd om alle drugsrestanten volledig weg te zuiveren. Een deel komt dus gewoon in de natuur terecht.’’

Van rioolwater naar kraanwater
Hans Ruijgers is werkzaam bij het KWR, het instituut dat het Nederlandse rioolwater onderzocht. Hij stelt dat de vele drugsresten in ons rioolwater geen gevolgen hebben voor onze gezondheid. Daarvoor zijn de waterzuiveringen van Nederland te goed. ‘’Je vindt in het drinkwater geen resten van drugs. Of nou ja, extreem weinig. Je kunt de drugs niet daadwerkelijk proeven of ruiken. Doordat onze microscopen zo goed zijn, kunnen we wel theoretische waarden meten. Maar je zou een heel zwembad in één keer moeten leegdrinken wil je er de gevolgen van merken.’’

Resultaten van het onderzoek van EMCDDA zijn te vinden via: http://www.kwrwater.nl/drugsinhetriool/grafieken/