94 spelregels in het voetbal zijn vanaf vandaag veranderd. Volgens ex-FIFA-scheidsrechter Mario van der Ende is het niet slim om zonder te testen aan de vooravond van een groot toernooi zo veel regels aan te passen. “Je gaat toch ook niet ineens de verkeersregels veranderen van zaterdag op zondag?”

Niet alle regels die anders worden zijn bij de voetbalfan bekend. Alleen over de belangrijkste is eerder geschreven. “Ik denk dat je voor zo’n groot toernooi juist zo min mogelijk moet veranderen. Als je volgens spelregels speelt die voor iedereen bekend zijn, dan kun je ze in een boekje opzoeken. Als je met regels speelt die nog niet bekend zijn, dan vraag je om problemen”, vindt de voormalig arbiter.

Er is niet met de nieuwe regels getest. Van der Ende: “Ik hoop dat het niet tot Babylonische spraakverwarringen of een chaos leidt. Uniforme interpretaties bij 18 scheidsrechters uit zeventien landen is moeilijk. Ik hoop dat ze het goed begrepen hebben.”

Triple punishment

Een van de belangrijkste wijzigingen heeft betrekking op het zogenaamde ‘triple punishment’. Bij een lichte overtreding op een doorgebroken speler in het strafschopgebied wordt vanaf nu een gele kaart gegeven in plaats van een rode. “De straf was te groot voor een klein vergrijp, zeker met een handsbal. Het wedstrijdverloop wordt met een rode kaart op z’n kop wordt gezet”, vertelt Van der Ende. Bij een zwaar vergrijp krijg je nog steeds rood. “Dat moet zo blijven. Er zijn gradaties in overtredingen. Ik hoop dat ze dat hiermee kunnen ondervangen.”

Commentaar op de leiding

Het kan voortaan zijn dat commentaar op de leiding in het strafschopgebied direct leidt tot een strafschop. “Deze regel heeft te maken met de interpretatie van de scheidsrechter. Commentaar geven zit ingebakken in de sport. Ik snap dat ze het willen aanpakken, maar dit is nogal afhankelijk van het incasseringsvermogen van de scheidsrechter. Dat is een gevaarlijke kant.”

Blessure

Van der Ende sluit af met een positieve verandering. Een speler die geblesseerd is geraakt door een speler die voor de betreffende overtreding een gele of rode kaart krijgt, mag voortaan binnen de lijnen behandeld worden. “Dat is een goede zaak, want het was te gek voor woorden dat je nog even buiten het veld verzorgd moest worden. Degene die de overtreding maakt, kreeg een voordeel.” De blessuretijd zal hierdoor vaak langer worden dan voorheen.