Het aantal vrouwen in topfuncties van het bedrijfsleven is afgelopen jaar iets gestegen. In 2014 werd 20,9 procent van de topfuncties bekleed door een vrouw, nu is dat gestegen naar 21,5 procent.

Ongeveer 250 bedrijven hebben het Charter Talent naar de Top ondertekend, een initiatief vanuit de overheid om meer diversiteit (m/v) in topfuncties te creëren. IT-bedrijf Sogeti is een van de bedrijven die het Charter heeft ondertekend. Van de 2479 medewerkers is er 13 procent vrouw.  “Het percentage bij Sogeti is te laag en daarom hebben we sinds ruim een jaar een apart programma opgezet om het aantal vrouwen in topfuncties verder uit te breiden”, vertelt Els Reinders van Sogeti. “We staan aan het begin en zien langzaam de beweging de goede kant uit gaan.” Ieder jaar wordt door de Charter bij gehouden hoe het zit met de diversiteit man/vrouw in het bedrijf om zo de progressie in de gaten te houden.

Vrouw een streepje voor

Bij sollicitatieprocedures wordt nog altijd gekeken of de kandidaat bij het bedrijf past. Maar het kan in het voordeel van de vrouw werken. Reinders: “Bij gelijkwaardige geschiktheid heeft een vrouw altijd de voorkeur.”

IT wordt niet direct geassocieerd met veel vrouwen. Toch maakt Sogeti zich daar hard voor. “Vrouwen binnen de IT-sector is een algemene uitdaging, niet alleen bij Sogeti. We organiseren veel activiteiten op het gebied van awareness, zoals girlsday, woman in IT-bijeenkomsten. We zetten daarnaast ook vaak IT-vrouwen in de spotlights met hun verhaal om op die manier ook aandacht te trekken.”