Gebruikers van sportapps als Runkeeper of Strava hoeven zich geen zorgen te maken over inbrekers. Dat zegt Roy Johannink, die onderzoek heeft gedaan naar veiligheid en social media. Volgens hem is de kans dat inbrekers gebruik maken van dergelijke apps als voorbereiding op inbraken niet groot.

Deze apps tonen vaak hardloop- of fietsresultaten op social media, voornamelijk Facebook. Mensen die een plek zoeken om in te breken, kunnen in die resultaten een patroon ontdekken, dat iemand bijvoorbeeld iedere maandagavond gaat hardlopen. Het is voor inbrekers echter lastig om zo iemand te vinden op Facebook, waar miljoenen Nederlanders op actief zijn. Mochten ze al iemand vinden, dan neemt dat veel tijd in beslag.

Johannink deed samen met criminoloog Linda Nagelhout onderzoek naar social media-gebruik onder inbrekers. “We hebben een groep agenten in opleiding een simpele opdracht gegeven: ga online kijken waar je in kan breken. Een andere groep hebben we een woonwijk ingestuurd. De resultaten waren duidelijk. De groep die online keek, vond gemiddeld 1,8 huizen waar ingebroken kon worden en de groep in de wijk vond gemiddeld 8,5 huizen.” Daarnaast ziet Johannink nog een grote beperking: “Als ik naar mezelf kijk, dan zit mijn vrouw altijd thuis bij mijn kinderen als ik ga hardlopen. Wanneer ik dus weg ben, dan zijn er nog steeds mensen in huis.”

Voor inbrekers is het dan ook veel eenvoudiger om een wijk in te gaan en daar om zich heen te kijken. Dat gaat niet alleen veel sneller, maar ze zien dan ook direct hoe huizen beveiligd zijn. Dat laatste is sowieso belangrijker dan veiligheid online, stelt Johannink. “Zorg eerst dat je huis op slot zit en daarna pas je social media. Het belangrijkste is dat je je huis goed beveiligd achterlaat.” Hij vindt het wel belangrijk dat mensen genoeg weten over de openbaarheid van social media. Maar dat betekent niet dat sportapps gevaarlijk zijn.