In Eindhovens rioolwater wordt enorm veel MDMA en amfetamine aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van het Europese Agentschap voor Verdovende Middelen. De concentratie van deze stoffen in riolen in de Brabantse stad ligt hoger dan in riolen in Amsterdam en Utrecht. Erik Emke, onderzoeker bij KWR Watercycle Research Instituut in Nieuwegein, legt uit hoe de drugsstoffen in het rioolwater terechtkomen.

“Normaal zullen drugsstoffen na consumptie door de mens worden uitgescheiden via de urine of ontlasting en via het rioolwater aankomen bij de rioolwaterzuivering. Op deze manier kan het drugsgebruik van een populatie worden vastgesteld. In sommige gevallen worden zeer hoge vrachten aan drugs aangetroffen die niet kunnen worden verklaard door consumptie,” aldus Emke.

Met een speciale scheidingstechniek kan in het laboratorium van KWR worden vastgesteld waar de in rioolwater aangetroffen restanten van drugsstoffen vandaan komen. “Met deze methode kunnen we het verschil vaststellen tussen geconsumeerde MDMA en niet geconsumeerde MDMA,” legt Emke uit. Drugs kunnen namelijk ook rechtstreeks zijn gedumpt in het rioolwater.

Afval van drugsproductie

Toen KWR vijf jaar geleden hoge concentraties MDMA in Utrecht aantrof, is aanvullend onderzoek gedaan. Daaruit werd geconcludeerd dat de aangetroffen vracht MDMA niet afkomstig was van consumptie, maar mogelijk was gedumpt onder druk van een ophanden zijnde politie-inval. Nu is er voor het eerst in vier jaar geen MDMA-dump aangetroffen in het Eindhovense rioolwater. “De bijdrage van geconsumeerde MDMA is in het weekend hoger dan door de week,” aldus Emke.

Volgens Emke heeft de hoge concentratie drugsstoffen vooral te maken met het dumpen van afval door bedrijven die MDMA en amfetamine produceren. “Burgers die pillen wegspoelen door het toilet zal niet op grote schaal voorkomen,” zegt Emke. Hij denkt bovendien dat het mogelijk is dat een illegaal lab zijn apparatuur aan het schoonmaken is, waardoor niet geconsumeerde drugs in het riool terechtkomen.