“Ruikt het hier naar zweet?”, vraagt de persoonlijke trainer van Reshmie Oogink (26) zich hardop af. De taekwondoster is hard aan het trainen voor de Olympische Spelen in Rio, in een klein zaaltje van het sportcentrum in haar geboorteplaats: Almelo. Ze vertegenwoordigt Nederland deze zomer. Voor ze een aantal vragen beantwoordt, moet ze eerst nog een wedstrijdje traplopen. Ze is als eerste op de derde verdieping, ten koste van haar persoonlijke trainer en haar ‘buddy’, met wie ze tot en met de spelen blijft trainen.

Er wordt hard getraind in het sportcentrum: “Twee keer per dag, één keer ’s ochtends en één keer ’s middags”, zegt Oogink. De Almelose studeert naast haar topsport ook nog commerciële economie aan de Saxion Hogeschool, in de speciale topsportklas. “Maar daar ben ik dit jaar nog niet geweest”, voegt ze eraan toe. Ze is te druk met de voorbereidingen voor Rio. Want daar draait het nu om, de Olympische Spelen.

Focus

Topsporter worden doe je niet zomaar: “Je moet er alles voor opgeven. Veel trainen, je kan niet werken, niet naar feestjes, goede voeding, op tijd naar bed.” Dat alles is ook onderdeel van de voorbereiding voor de Spelen. Toen ze zich had geplaatst voor de Spelen hoefde er dus ook niet veel te veranderen. “Dit stond al in de planning, ik was een kandidaat om me te kwalificeren”, voegt ze toe. Na de EK-medaille en de zestig punten op de ranglijst staat de focus voor Oogink op Rio. “We spelen ook geen andere toernooien meer tot die tijd.”

Kwalificatie

Je hebt bij taekwondo twee kansen om je te kwalificeren. De eerste keer lukte het Oogink niet. “Toen werd ik zevende.” Alleen de eerste zes mogen naar Rio. “In januari heb ik me voor de Spelen geplaatst tijdens het Europese Olympisch Kwalificatie Toernooi.” Ze moest tweede worden en dat is gelukt. “Dan ben je binnen”, zegt ze blij. Ze won in de halve finale van de Sloveense Nusa Rajher, die in 2012 al naar de Olympische Spelen ging.

Nuchter

Ze wil gewoon nuchter blijven. “We gaan door met het plan dat we hebben gemaakt. Er gaat niet speciaals gebeuren en er komen ook geen speciale mensen.” Het enige dat verandert is de intensiviteit van de trainingen, die zal iets opschalen. Ze hoopt dat dit haar een medaille op zal leveren. “Ik ga absoluut voor een medaille”, zegt Oogink met een lach op haar gezicht. Of het reëel is? “Als ik zo door ga met de voorbereidende training dan zit dat er zeker in.” 17 tot en met 20 augustus zijn de taekwondo wedstrijden op de Spelen. De Spelen zelf starten op 5 augustus.