Kinderen tussen de vijf en dertien jaar komen meer aan als hun ouders hen op hun overgewicht wijzen. Dat stellen onderzoekers van de medische universiteit van Liverpool. Volgens kinderdiëtiste Lindsey Langenhof hoeft er geen verband te bestaan tussen de twee zaken. “Gewichtstoename hoort nou eenmaal bij die fase.”

Volgens Langenhof heeft het te maken met de bekende groeispurt. “In de tienerjaren schieten de kinderen vaak de lucht in. Eerst passen de lengte en het gewicht misschien niet bij elkaar, maar op een bepaald punt komen de twee weer in evenwicht.”

Irritante pubertjes
Hoewel de kinderdiëtiste twijfelt aan de resultaten, snapt ze wel waar de onderzoekers hun verklaringen vandaan halen. “In het onderzoek volgen ze kinderen tot en met hun dertiende levensjaar. De laatste jaren van die periode gaan ze richting de puberteit en worden ze opstandiger. Als je dan als ouder zegt dat het nodig is om af te vallen, bestaat de kans dat het kind zich daar tegen afzet en juist slechte dingen gaat eten.”

Langenhof benadrukt dan ook dat ouders veel beter op zichzelf kunnen focussen dan hun kroost te bekritiseren. “Kinderen onder de tien jaar zijn nog redelijk makkelijk te beïnvloeden. Door met voeding het goede voorbeeld te geven, bevorder je een gezonde groei. Dan verdwijnt het overgewicht vanzelf.”